IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Историята на един диамант

Цветните диаманти са голяма рядкост, още повече ако историята им започва през 17-ти век и минава през редица кралски особи

14:49 | 08.01.10 г.
Диамантът Вителсбах
Диамантът Вителсбах
Всеки диамант си има история, стара като света, която със сигурност ще продължава да се разказва дълго след нас.

Наскоро бе сглобена историята и на един от най-известните диаманти, легендарният син Вителсбах (Wittelsbach), чийто път през последния половин век специалистите успяха да разгадаят. Всеки, който има интерес към скъпоценните камъни вече знае, че диамантът с опушен син цвят е донесен в Европа през 17-ти век от Индия.
 
През 1664 година попада в ръцете на инфантата Маргарита Тереза като подарък от баща й, краля на Испания Филип Четвърти. Дарът е в чест на годежа на инфантата с Леополд Първи, който по това време е начело на Австрия. В последствие става част от кралските бижута на Австрия. Името си Вителсбах диамантът получава вероятно през 1722 година, когато се озовава в кралската фамилия от Бавария Вителсбах. През 1964 попада в ръцете на неизвестен собственик и в последствие следите на пътят му изчезват мистериозно.

През декември 2008 година диамантът ненадейно се появява на търг на аукционната къща Christie's в Лондон.
 
Предположенията на специалистите са камъкът да достигне 15 млн. долара, но шлифованият камък надминава всички очаквания и бива продаден за 24,3 млн. долара – най-високата цена, платена някога на аукцион за скъпоценен камък не само като цяло, но и на карат, съотнесена към теглото на диаманта.

Купувачът е търговецът на диаманти Лорънс Граф със състояние, оценено на милиарди долари, чиито клиенти с интерес научиха, че могат да откупят скъпоценния камък срещу подходящата оферта. Преди да го предложи за продажба обаче, Граф внесе известни промени в диаманта – свали няколко карата от камъка и от 35,52-каратов го направи 31 карата, за да отстрани шупли и издрасквания, причинени по време на дългата му история и преминаването от едни ръце в други.
 
Освен за борбата срещу възрастта му, шлифовката бе нужна и за да се открие целият блясък и чистота на диаманта. В последствие камъкът беше преименуван на Вителсбах-Граф и получи разрешение да бъде изложен в експозициите на музея на института Смитсониън във Вашингтон.

По-късно тази година той ще се присъедини към витрината на другия легендарен диамант Хоуп (Hope). Хоуп е по-голям, по-сивкав и вече е привлякъл пет милиона посетители, които са пожелали да го видят сред музейните експонати.

„Диамантът Хоуп е най-популярният ни и известен обект“, казва Джефри Пост, куратор на музея за минерали в Смитсониън, сравнявайки диаманта с картината на Мона Лиза в Лувъра.

Както Хоуп, така и Вителсбах вероятно идва от индийската диамантена мина Голконда и е донесен на запад от Жан Баптист Таверние, пътешественик и търговец, живял през 17-ти век.

Изключително високата цена на диаманта се дължи най-вече на цвета му. През 2007 година розов диамант от едва 5 карата донесе 10,8 млн. долара на аукцион в Хонконг – цената е повече от 2 млн. долара на карат. Тъй като цветните диаманти са изключително редки и намирането на петкаратов син, розов или зелен диамант е най-трудното нещо в този бизнес, вероятно тази рекордна цена от 24,3 млн. долара, която беше платена за Вителсбах няма да остане ненадмината.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още