IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филмът рекордьор

„Аватар“ счупи рекордите за най-бързо събиране на приходи от 1 млрд. долара от филм

11:27 | 04.01.10 г.
Филмът рекордьор
Триизмерната фантастика "Аватар" на режисьора Джеймс Камерън доминира в световния и в американския бокс-офис за трета поредна седмица, докато приключенията на Шерлок Холмс и на Алвин и катериците допринесоха за рекордни приходи в бокс-офис класацията в Северна Америка, предаде AP.

Въпреки не особено силния си старт през първия уикенд, "Аватар" донесе на създателите си приходи от 68,3 млн. долара в третата поредна седмица, през която тече по екраните. Това именно го постави начело в бокс-офис класацията в Северна Америка.

Филмът на Джеймс Камерън е спечелил 352,1 млн. долара през 17-те дни, откакто е на екран в Северна Америка, и 670 млн. долара по света, с което общите приходи досега са достигнали 1,02 млрд. долара. С това триизмерната суперпродукция на режисьора счупи рекорда за най-бързо събиране на един милиард долара приходи от филм.

Разпространителите от "20th Century Fox" отчитат, че "Аватар" почти навсякъде по света е номер едно по продажби на билети. В Китай лентата излезе на екран едва на 2 януари, а в Италия това ще стане на 15 януари. Според прогнозите приходите от триизмерния хит може да достигнат четири милиарда долара.

Миналия уикенд в домашния бокс-офис "Аватар" бе на първо място със 75 млн. долара, само с три процента по-малко, отколкото през дебютния си уикенд, когато реализира 77,4 млн. долара от продажбата на билети. Експертите коментират, че обикновено спадът в продажбите през втория уикенд е между 30 и 50 процента.

"Аватар", чието заснемане е струвало между 300 и 500 млн. долара, вече е на трето място във вечната класация за най-големи приходи от пълнометражен филм. Пред него все още са само "Титаник", също на Джеймс Камерън, и третата част на
"Властелинът на пръстените", на Питър Джаксън - "Завръщането на краля".

Лентата "Шерлок Холмс" на британския режисьор Гай Ричи е на второ място в бокс-офис класацията в Северна Америка с 38,4 млн. долара. Общо продукцията на "Уорнър брадърс" е донесла на създателите си за 10 дни на екран 140,7 млн. долара.

Продължението на анимацията от 2007 г. "Алвин и катериците" е на трето място в бокс-офис класацията в Северна Америка с 36,6 млн. долара от продажбата на билети през уикенда. За 10-те дни на екран "Алвин и катериците 2" е с приходи от 157,3 млн. долара. 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още