IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Легендарен ресторант в Сентрал парк фалира

В таверната Джон Ленън често е празнувал рождения си ден

14:57 | 30.12.09 г.
Легендарен ресторант в Сентрал парк фалира
"Tavern on the Green", легендарният ресторант в Сентръл парк, който в продължение на 75 години бе атракция за туристи и знаменитости, затваря врати заради фалит. Неговият разкошен интериор от огледала и тежки кристални полилеи ще бъде разпродаден на търг през януари следващата година.

Сградата първоначално била кошара за 200 овце, които през деня кротко пасели в Сентръл парк. Превърната е в ресторант през 1934 г.

Таверната била купена през 70-те години на миналия век от Уорнър ЛеРой, син на продуцента на прочутия филм "Магьосникът от Оз". Екстравагантният милионер похарчил тогава 10 млн. долара, за да превърне таверната в палат от кристал и злато.

Мястото се състои от множество коридори, украсени с огледала, скулптури от позлатено дърво и многоцветни витражи и снимки, окачени по стените.

"Имаме 830 резервации за обяд и около 1300 за вечеря в деня на закриването", уточнява Карли Мартинес, момичето, което посреща клиентите и е една от 550-те служители в ресторанта. За 31 декември всички места в заведението са заети. Кувертът за новогодишната нощ е 126 долара на човек. Тази сума не включва алкохолните напитки и обслужването.

Въпреки трайния успех на ресторанта, където в миналото са се състояли церемонии по връчване на награди, пресконференции и ВИП вечери, той е обявен в несъстоятелност.

Главната директорка Дженифър Оз ЛеРой, дъщеря на Уорнър ЛеРой, реши неотдавна да обяви несъстоятелност на потъналия в дългове ресторант, чиито договор за наем общината на Ню Йорк не поднови и който изтича на 1 януари 2010 г.

"Ресторантът никога не е празен, но това не е пречка да фалира", казва за FP мениджърът Майкъл Дезидерио. "Кризата е тук. Дори и с печалба от 39 милиона долара годишно ние не успяваме да се справим. Разходите по поддръжката на сградата и на интериора на ресторанта са направо главозамайващи", подчертава той.

В резултат на фалита всичко в ресторанта ще бъде продадено на търг, който ще се състои в периода 13-15 януари 2010 г. "През първите два дни ще бъдат предложени около 700 лота като напълно украсени маси, с покривките, чиниите, кувертите, чашите и гарафите за вода", обяснява Арлан Етинджър, оценител от аукционната къща Гърнзис.

Сред вещите, които ще бъдат продадени на търга, е пианото, на което е свирил Джон Ленън. Той живял съвсем наблизо и често празнувал в ресторанта рождения си ден. За продан ще бъдат предложени и около 70 огромни кристални полилея, някои от кристално стъкло от Бакара от 19 век.

"Вчера ми се обади купувач от Близкия изток и каза, че се интересува от покупката на пет полилея", допълва експертът от аукционната къща.

Все още не е известно каква ще е съдбата на търговската марка Tavern on the Green след закриването на ресторанта. Лицензът за ресторантьорска дейност може да бъде откупен от собственика на заведението Central Park Boathouse.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още