IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саркози е виновен за песимизма на французите

Американците са най-големите оптимисти, французите оглавяват първото място по песимизъм

17:04 | 29.12.09 г.
Саркози е виновен за песимизма на французите
Американците са най-оптимистичните жителите сред водещите западни страни според собствената им оценка на текущата ситуация и перспективите за следващите десет години, показва проучване на компанията Harris, поръчано от Financial Times. Френцузите пък се оказали най-недоволни от всички за сегашното състояние на икономиката и показали най-мрачни перспективи за бъдещето. 
 
Агенцията Harris е анкетирала жители на САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания с въпроса какво е било състоянието им през 2000 година и какво очакват да постигнат до 2020.
 
Въпреки рецесията, американците са по-оптимистични от европейците относно тяхното благосъстояние сега и перспективите за бъдещето и са убедени, че ще има подобрение.
 
Големите песимисти в западния свят се оказали французите, независимо че страната бе засегната от световната финансова криза относително слабо: 44% от тях вярват, че нещата са и ще стават още по-зле, отколкото преди 10 години, и допълнително ще се задълбочава през следващите години. На практика на всички въпроси, зададени от социолозите, те дават най-отрицателни в сравнение с други страни отговори. Това се отнася до нивото на държавния контрол над живота и перспективите на социалните задължения на държавата за в бъдеще. Само по един критерий французите отстъпват по песимизъм: 46% от италианците се чувстват по-несигурни, отколкото преди 10 години. Във Франция този дял е по-слаб с 2 процента.
 
Анализатори свързват песимизма на французите с рязката промяна в отношението и общественото мнение към Никола Саркози. Силният оптимизъм и приемственост, която получи при встъпването си във власт във Франция бързо бяха заменени от недоверие по повод реформите, които направи – френските граждани започнаха да се притесняват, че държавата ще намали разходите за социална и медицинска помощ, което ще влоши жизнения стандарт на населението.
 
Значително по-ниски нива на песимизъм показват британците, които са на второ място по негативни очаквания. Влошаване на стандарта на живот в следващите 10 години плаши 36% от участниците в запитването. Почти 70% от анкетираните във Великобритания очакват намаляване на правителствените задължения към населението до 2020 година. 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още