IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания е най-големият производител на сирена

Сиренето може би е следващата национална гордост на Великобритания имайки предвид нарастващия брой видове, които произвежда страната

10:58 | 19.12.09 г.
Великобритания е най-големият производител на сирена
„Как е възможно да управляваш страна, която има 246 различни вида сирене?“ се е чудил известният генерал Шарл Де Гол.

Бумът на иновации сред производителите на сирена във Великобритания през последните 15 години показва, че днес Гордан Браун има основание да зададе същия въпрос с много по-голяма тежест, от колкото френският генерал в миналото.

Нарастващият брой производители на сирена и засилената консумация на млечния продукт изведоха Великобритания на челно място пред другите страни, които имат традиции в добива на сирене, с голям обем производство на глава от населението.

Новите цифри показват, че в Обединеното кралство на един милион жители се падат 11,4 вида сирена. За сравнение в Швейцария разнообразието е по-малко – 9,6 вида, а във Франция – 9,2.

Превръщайки се в сила в сирената индустрия, съвсем заслужено страната има и награда за „Великобританско сирене“. Според Жулиет Харбут, която организира раздаването на почетното звание, около 700 видове сирена са се появили с надписа „произведено във Великобритания“, със 100 повече от тези във Франция и два пъти повече от Италия.

Ренесансът в производството на сирена във Великобритания започва преди около 20 години, когато голяма част от производителите на сирена в страната (около 200 на брой) започват активно да развиват индустрията.

„През последните години страната ни преживя истинска революция в производството на сирена с помощта на фермерите, които не спират да правят нови и нови видове в стремежа си да се преборят с конкуренцията“, споделя Харбут пред Financial Times.

Специалното британско сирене се продава в магазините обикновено за 15 паунда за килограм – което е поне три пъти повече от обикновеното чедър, например. Неочаквано, дори кризата не оказва голямо влияние върху бранша – оказа се, че хората предпочитат да съкратят разходите си другаде, но не и да се откажат от сиренето в семейното си меню.

Във Великобритания сиренето се е превърнало в повече от обикновен хранителен продукт – голяма част от фирмите производители правят малки бутикови количества, използвайки специални нестандартни технологии вместо ултра модерни системи.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още