IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

100 хил. думи и 34 GB информация

Това количество данни поема мозъкът на всеки човек ежедневно

16:55 | 14.12.09 г.
100 хил. думи и 34 GB информация
Имате проблем с концентрацията? Вероятно това се дължи на мозъка ви, който ежедневно е бомбандиран от повече от 100 хил. думи.

Средно всеки възрастен чува и прочита около 100 500 думи на ден, показва проучване, цитирано от Daily Mail.

Броят се отнася до времето, прекарано извън офиса – което означава, че истинската цифра е значително по-голяма от тази.

Изследването, направено от професор Роджър Бон от университета в Калифорния, има за цел да покаже информацията, с която хората се сблъскват в ежедневието си, в дома и извън него в свободното си време. Ходенето на кино, слушането на радио, говоренето по телефона, играенето на игри, сърфирането в интернет или четенето на вестник или списание са фактори за създаване на истинска „информационна революция“.

В резултат било установено, че всеки възрастен е в контакт ежедневно с над 100 хил. думи и 34 GB информация, което е една пета от капацитета на обикновен компютър. В резултат мозъкът се претоварва и структурата му подлежи на промяна от непрекъснатия поток от информация.

Сюзан Грийнфилд, една от най-известните учени във Великобритания, споделя опасенията си, че социалните мрежи в интернет може да увредят детското съзнание като притъпят вниманието на по-малките и ги направят по-пасивни към заобикалящия ги свят.

Според професор Бон занимаването на съзнанието с толкова голямо количество непрестанно променяща се информация убива способността за по-дълбоки мисли. Има и друга гледна точка обаче – мозъкът се развива през целия живот на човека, ето защо занимаването му с този голям обем от информация може да предизвика раждането и развиването на нови нервни клетки.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още