IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Англия възобнови производството на уиски след 100 години

Английското уиски бе оценено и от шотландски специалисти в областта, които са сред най-добрите експерти за ечемичната напитка

14:45 | 11.12.09 г.
Англия възобнови производството на уиски след 100 години
В Англия за първи път през последните 100 години започна производство на уиски, пише The Daily Mail. Първите бутилки от ечемичната напитка ще излязат на пазара във Великобритания на 16 декември, а износът ще започне след Коледа. Цената на напитката е 34,99 паунда за бутилка от 700 мл. Новината за английското уиски е станала толкова популярна, че на сайта на фирмата производител вече са прекратени всякакви заявки и поръчки.
 
Английското уиски ще излезе на пазара както под формата на нормално питие, така и във вариант, който е минал през торф филтрация. Първата партида от продукта, произведен от ечемик, е от реколта, събрана в региона на Източна Англия през 2006 година. По този начин, престояло в продължение на три години, питието вече не попада в графата на младите уискита и преминава в по-висока качествена и ценова категория.
 
Възстановяването на производството на уиски в Англия се дължи на компанията The English Whisky Co. Самата винарна е разположена в Норфолк. Преди две години принц Чарлз сам посети избата и даде одобрението си за инициативата.
 
За консултации при производството на напитката е бил поканен известният шотландски експерт Йън Хендерсън.
 
Шотландия се слави с дългогодишния си опит в областта на уискито. Представители на английската компания производител съобщават, че ще изпратят на шотландските си колеги 500 бутилки от собствената си продукция, като се надяват да увеличат доставките в близко бъдеще.
 
Традиционните световни лидери в производството на уиски са Ирландия и Шотландия, но ечемичната напитка се произвежда и в други части на света, в това число в Канада и Япония. В зависимост от мястото и начина на производството, уискито е с различен цвят и вкус. Влияние върху напитката оказват различни фактори, но повече от 60 на сто от аромата и вкуса му зависи от бъчвите, в които отлежава. 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още