IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чаша чай по света

Чаят е подходяща напитка както за изисканите хотелски или клубни салони, така и в домашна, неформална обстановка, на път в термос, в купето на Ориент Експрес

12:30 | 11.12.09 г.
Чаша чай по света
Любителите на чая вероятно знаят всичко за растенията, от които се добива, технологията за направата му и какви са различните традиции при консумацията му. Две от най-разпространените култури, които са известни в цял свят с традициите си в пиенето на ароматната напитка, са Япония и Англия. Там чаят не просто служи за затопляне, но и за установяване на социални контакти, приобщаване, начин за посрещане на гости. Къде другаде обаче бихте могли да се насладите на чаша топъл чай по света?
 
1. Лондон, Англия
Затегнете коланите, изгладете костюмите, изровете вратовръзките, сложете високите токчета и повикайте емблематичното черно такси. Следобедният чай в "Риц" е идеалното преживяване за онези, които държат на стила, лукса и блясъка в чаената церемония: сребърни купи и прекрасен китайски порцелан ще ви посрещнат точно в 16 ч. рязко под стъклен свод и полилеите в ресторант Palm Court. Мястото е далеч от определението „достъпно за всеки“, но е изключително богато на история – тук чай са пили всички известни личности от крал Едуард VII до Чарли Чаплин. Ако бюджетът ви не позволява подобна пищност, опитайте алтернативни варианти: веригата Classic Cafes, чиито традиции в поднасянето на чай са от 1950 години, също може да ви предложи уютна обстановка. Вратовръзката не е задължителна.
 
2. Транс-Сибирската железопътна линия, Русия / Централна Азия
Без да спира, пътуването с влак от Москва до Пекин е с продължителност повече от шест дни. Най-добрият начин да ги прекарате е да се запознаете със спътниците си – там може да срещнете руски бизнесмени, монголски търговци или будистки монаси. Всяко купе има самовар - устройство за приготвяне на топли напитки, с които да преборите сибирския студ по време на пътуването си. За местните хора самоварът е повече от чайник – това показва и един израз "да седна до самовар", който означава да водиш спокойни и интересни разговори над чаша чай. А за онези, които не обичат новите запознанства, не остава нищо друго освен да наблюдават как Европа преминава в Азия през прозореца...с чаша топъл чай в ръка.
 
3. Парагвай, Уругвай и Аржентина
Чай мате е не само националната напитка, но и голямата страст на местното население. Чаят се пие от всички – от гражданите до пампасите - волните каубои, които обитават широките полета на Южна Америка. Произведен от изсушените листа на растението Yerba Mate, според местните чаят е даден на хората от богинята на Луната в знак на благодарност, че са я спасили от свиреп ягуар.
 
4. Йейянг, Китай
Откакто чаените листа са се появили в чашата на император Шенонг в комбинация с топла вода преди около около 2700 г. пр. Хр, китайците не спират да изтъкват добродетелите на тази напитка. Класацията на местата, където расте най-ароматният чай, води остров Юншан, коралов остров с бамбук и гори, на 45 минути от Юйян – мегаполис в Северен Китай.
 
Освен дом на уникален вид „златни“ костенурки, на острова се отглежда и чаено растение със сребристи иглички вместо листа, което е едно от най-редките и ароматни видове чай, отглеждани в Китай. Той е бил предпочитана напитка от много владетели в миналото, за която се е твърдяло, че съдържа живителни сили.
 
5. Пустинята Сахара
Няма такова нещо като бърз чаша чай в пустинята в Северна Африка. За местните номади, чайят изисква търпение и всеотдайност. Всяка среща за по чаша чай включва пиенето на три вида чай, всеки от който е с отличителен вкус. "Първият е силен като любовта, вторият горчив като живот, а третият сладът като смъртта", казва поговорка. Както верятно се досещате чаят не е за утоляване на жаждата – целта е да се изгради приятелство и отношения в спокойната обстановка на палатката, опъната над горещите пясъци. Веднъж дошли до Африка трябва да посетите задължително оазисът Терджит и да минете през морето от пясък до Либия, за да откриете истинските традиционни места, където да опитате местния чай, както и да си оставите много време за това приключение.
 
6. Удзи, Япония
Разположеният близо до Киото град Удзи е чаената столица на Япония. Зеленият чай - който расте изобилно тук – може да бъде намерен навсякъде, дори да не го търсите - от традиционните дървени кутии по рафтовете в магазините до сладоледа, който често се гарнира с листа на чай. За да се разбере значението на напитката, обаче, трябва да присъства на традиционните chanoyu (чаена церемония). В малка притъмнена стая в традиционна чаена къща жени, покрити с кимоно, ще ви обслужат с подчертана вежливост. Ритуалът включва красиви прибори, ароматна напитка и смиреност и благодарност – това е единственото нещо, което по-важно от самия чай.
 
7. По стъпките на инките, Перу
Вие сте на 4000 метра надморска височина, обкръжен от високите върхове и се задъхвате от разредения въздух, но сте решен да изкачите това на чудо на инките Мачу Пикчу. Това, което ви е нужно в този момент, е чай от кока. Напитката има доста горчив вкус, вари се от листата на растението кока (от което се добива и кокаинът), а поглъщането му увеличава нивото на кислород в кръвта. Това е и отговорът на природата на височинната болест. И какво по-подходящо място да го пробвате от сгушени в планината долини, изпъстрени с руини на инките, под плеяда от звезди.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още