IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вредата от газираните напитки

Ако отделяте половин час за спортуване и намалите консумираното количество до чаша на ден ще ограничите значително вредното влияние

14:21 | 04.12.09 г.
Вредата от газираните напитки
Съществуват достатъчно доказателства, че повишената употреба на сода и газирани напитки е свързана с намаляване на костната маса.
 
Точният механизъм за въздействие на газираните напитки върху костите е неизвестен, но учените считат, че съществуват няколко варианта за това влияние, посочва изданието Intv.ua, цитирайки Лорънс Райз, директор на университета по остеопороза в щата Кънектикът, САЩ.
 
Първата причина е свързана с това, че газираните напитки заменят употребата на мляко и на соковете, които съдържат калций. В резултат в организма не постъпва достатъчно калций и витамин Д. В кока-колата се съдържа кофеин, който способства за развитието на остеопорозата, се казва в изследването. Третият фактор е свързан с наличието на фосфорна киселина в кока-колата.
 
Организмът се опитва да неутрализира тази киселина с калция, който извлича от костите, ако количеството му в употребяваната храна е малко, това може да доведе до остеопороза. Ниското съдържание на калций в организма води до развитие на остеопороза, заболяване, което се характеризира с изтощаване на костната тъкан и увеличава риска от патологични счупвания.

Учените считат, че истинските любители на газирани напитки не е задължително да ги изключат напълно от храненето си, но трябва да ограничат употребата им до 1 чаша дневно. За да се защити костната система е необходимо да се употребява значително количество калций и витамин Д, и най-малко половин час дневно да се отделя за физически занимания. 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още