IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жени в офиса

Броят на жените в големите компании намалява, проблемът не е в качеството на предлагането, а в количеството на търсенето

14:12 | 19.11.09 г.
Жени в офиса
Броят на жени директори на компаниите, които участват в индекса FTSE 100, е намалял до 131 за последната година, съобщава BBC. Индексът съдържа 100-те компании с най-висока капитализация, които се листват на лондонската фондова борса.

Броят на компаниите, чиито изпълнителни директори са жени, също е спаднал от 16 на 15. Спад има и в броя на дружествата, чиито управляващи органи са предимно от жени – до миналата година такива са били 39 компании с преобладаващи директори от нежния пол, докато сега техният брой е 37.

Само четири компании имат за изпълнителни директори жени – това са Alliance Trust, Burberry, Pearson and Anglo American.

Финансовият сектор отбелязва най-голям спад в женското присъствие в управляващите органи. Едва 9% от членовете на борда на директорите на представителите на банковия сектор в индекса FTSE 100 са жени, а две от петте банки, включени в рейтинга, нямат нито една жена в управляващото си звено. За сравнение през 2004 година в банковия сектор присъстваха осем банки „сини чипове“, всички от които имаха женско присъствие в управлението си.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още