IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Писма от лорд Байрон бяха продадени за 455 хил. долара

В скандалните страници, които не са публикувани до сега, Байрон описва страни от личния си живот

12:38 | 30.10.09 г.
Писма от лорд Байрон бяха продадени за 455 хил. долара
Колекция от писма, написани от британския поет лорд Байрон до един от най-близките му приятели, бяха продадени за 455 хил. долара /277 250 лири/ на търг на аукционна къща "Сотбис" в Лондон, предаде АР.

Писмата на Байрон до Франсис Ходжсън, който става свещеник, датират от периода между 1808 и 1821 г. Първоначалната им оценка e била между 150 хил. и 180 хил. лири. Колекцията, включваща 71 страници и много непубликувани пасажи, се смята за една от най-значимите, появявали се на пазара през последните 30 години.

В писмата си Байрон, който е известен с любовните си афери с жени, мъже и дори членове на семейства, описва връзката си с млада слугиня, използва обидни имена за поета Уилям Уърдсуърт и коментира португалците, които имат "малко пороци освен въшките и содомията".

Дружбата на Байрон с Ходжсън датира от 1807 г., когато двамата са колеги в Кембриджския университет и споделят общи литературни интереси. Много от писмата на поета до неговия близък приятел са публикувани през 19 век в различни произведения, като например "Писма и дневници на лорд Байрон" от Томас Мур, както и в посмъртните мемоари на Ходжсън. От "Сотбис" обясняват, че около 15 процента от съдържанието на предложената на търг колекция, включително някои от най-скандалните страници, не са публикувани досега.

Байрон умира в Гърция през 1824 г. на 36-годишна възраст.

Писмата са от библиотеката на Арчибалд Примроуз, бивш британски премиер, който ги купува през 1885 г. "Сотбис" не разкрива подробности около самоличността на купувача.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още