IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вина, напитки и слава на аукцион в Париж

Напитките са от избата на един от най-старите ресторанти в Париж, отворил врати преди повече от 400 години

10:11 | 21.10.09 г.
Вина, напитки и слава на аукцион в Париж
Укрити от властта на Хитлер по време на нацистката окупация на Париж, един от най-големите запаси на вино ще бъде представен за първи път на аукцион за продажба в Париж на седми и осми декември тази година.

В известния ресторант Ла Тур Даргент (La Tour d'Argent), основан през 1582 и запазил спомени от историческото минало на френската столица, ще бъдат изложени за продажба 18 хиляди бутилки вино и други напитки. Ресторантът е една от малкото исторически сгради, която впечатлява гостите си и привлича членове на кралски фамилии в салона си, разположен на шестия етаж на сградата, в която се помещава ресторанта, с прекрасна гледка към катедралата Нотер Дам.

Избата на заведението разполага с над 450 хил. бутилки бяло и червено вино, шампанско и напитки за всеки повод и вкус.

„За любителите на виното нашата изба е като Мека, като катедрала”, казва Алексис Велиет, експерт в аукционната къща, която ще организира продажбата на вината.

Собствениците на ресторанта се надяват да съберат 1 млн. евро от продажбата, макар че някои от бутилките са толкова редки, че едва ли има реална цена, която може да се предложи за тях.
 
Една от най-старите напитки, които ще бъдат изнесени на аукциона, са три бутилки коняк Clos du Griffier от 1788. Стартовата цена е 2 500 евро на бутилка. На търга ще присъстват и голямо разнообразие от млади вина, най-евтиното от които ще се продават с начална цена от 10 евро.

La Tour d'Argent
Историческият ресторант, основан преди повече от 420 години, все още пази масата, на която на 7 юни 1867 година цар Александър II на Русия, крал Уилям I на Прусия и Бисмарк, архитектът на германската власт, са обсъждали бъдещето на Европа.

Вероятно най-тъмният спомен от историята на ресторанта е по времето на Втората световна война, когато немската армия принудила собственика на мястото да го държи отворено въпреки напрежението от войната, за да може фелдмаршалът Херман Гьоринг да се наслаждава на любимото си ястие – патица, поднесена в собствената й кръв.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още