IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатият човек в Индия със заплата от 3,3 млн. долара

Богатият индиец твърди, че заплатата му е достатъчна и ще се задоволи с една трета от дохода си от миналата година

10:54 | 16.10.09 г.
Най-богатият човек в Индия със заплата от 3,3 млн. долара
Най-богатият индиец заяви, че доброволно ще се откаже от част от заплатата си и тази година ще вземе едва 3,3 млн. долара, три пъти по-малко, от колкото е взел миналата година.

Мукеш Амбани, който е управител на Reliance Industries, флагмана на Reliance Group – най-голямата частна компания в Индия, която развива дейност в областта на енергетиката, обясни решението си като желание да даде личен пример за справяне с кризата, посочва AP.

През 2008 година богатството на милиардера бе оценено на 19,5 млрд. долара. През март тази година по-малкият брат на Мукеш – Анил реши също да се откаже от компенсациите си за тази година. Двамата братя водят спор за разделяне на семейната империя, който ще се разрешава в съда следващата седмица.

Отказването от компенсациите на двамата братя предизвика широк отзвук, тъй като в Индия сумата на този вид плащане е фиксирана и съобразена с икономическия растеж на страната. Дестабилизацията, която обхвана Индия след фалита на Lehman Brothers в края на 2008 година беше отчетена от местната власт по-скоро като изкуствено внасяне на чужди проблеми от колкото като реална опасност за икономиката на страната, която заслужава структурни реформи.

В Индия, където над 450 млн. души живеят с по-малко от 1,25 долара на ден, растежът в икономиката е значителен, но се дължи предимно на сивия сектор в страната. Ето защо правителството често призовава управителите на големи фирми да демонстрират сдържаност в обществените си изяви.

За 2008 година съотношението на нетното богатство на 50-те милиардери в Индия към брутния вътрешен продукт на страната беше по-високо от 20% - стойност, която надминава данните в Бразилия, Мексико и Русия, показва проучване на консултантска компания, базирана във Вашингтон, САЩ.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още