IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се образува златото

Бактерия спомага за нарастването на златните късове

11:47 | 09.10.09 г.
Как се образува златото
Австралийски учени откриха, че бактерия катализира биоминерализацията на златото, като трансформира токсични съединения в металната им форма с активен клетъчен механизъм, съобщи изданието Science Daily.

На специалистите е известно, че бактерията Cupriavidus metallidurans се среща по златна повърхност, но досега ролята й не беше изяснена. Учени от университета на Аделаида доказаха, че има биологическа причина за наличието на бактерията върху златните зрънца.

Бактерията е открита в две находища на 3500 км разстояние - в Нов Южен Уелс и в Северен Куинсланд. Резултатите от изследването на екипа, ръководен от Франк Райт, показват, че бактерията активно участва в процеса на образуване на златото.

Лабораторните опити доказаха също, че тя бързо натрупва токсични златни комплекси от приготвения разтвор. Това води до златна токсичност, която предизвиква оксидативен стрес.

За да запази клетъчната си цялост, бактерията натрупва метални клъстери. Така златните комплекси се редуцират до златен метал, който улеснява нарастването на златните късчета.

В изследването са участвали също американски, канадски, германски и френски учени. Те са използвали европейския синхротрон и американския авангарден фотонен източник.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още