IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огромен диамант бе открит в южноафриканска мина

Скъпоценният камък е с тегло 507 карата, а заедно с него са намерени още три диаманта

10:35 | 30.09.09 г.
Снимка: Petra Diamonds
Снимка: Petra Diamonds
Международната компания Petra Diamonds Limited, собственик на мини из целия свят, обяви, че е открила 507,55-каратов диамант (повече от 100 грама) в южноафриканската мина Кулинан в ЮАР.

Находката на внушителния скъпоценен камък е направена на 24 септември и все още е обект на изследвания от експертите. Първоначалните проучвания сочат, че диамантът е с максимална чистота и прозрачност, без странични примеси и най-вероятно спада към диамантите от втори тип (една стъпка преди изцяло чистите скъпоценни камъни от типа 2а).

Диамантът е открит заедно с още три други скъпоценни камъка с подобен цвят и плътност – единият 168 карата и два по-малки от по 58,5 и 53,3 карата.

Със своите 507 карата диамантът, който все още няма име, влиза в класацията на 20-те най-големи скъпоценни камъка, открити по света, включително и в именитата мина Кулинан, от недрата на която беше изваден и диамантът Кулинан – с тегло 3106 карата. Това е и мястото, от където са извадени други два от най-големите диаманти в света- Golden Jubilee, който е 755 карата и Centenary – 599 карата.
 
Пак в ЮАР бе открит и най-големият диамант в света – с тегло от 7000 карата.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още