IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Златно време за покупки за почитателите на съвременното изкуство

Цените сега са с до 50% по-ниски спрямо нивата отпреди фалита на Lehman Brothers

11:01 | 29.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Златно време за покупки за почитателите на съвременното изкуство

В тези трудни икономически времена някои галерии (за съвременно изкуство) продават много, други не чак толкова.“


Ако това твърдение може да изглежда и като описващо сравнително добро състояние на пазара на изкуство, то да погледнем какви са били оценките за ситуацията преди кризата: „Почти всяка галерия има солидни продажби“.


И двете мнения са на Питър Ветш, един от двамата нови директори на провеждания в момента в Берлин годишен форум, посветен на съвременното изкуство.

Пазар на купувача


В момента купувачите взимат решенията бавно – могат да изчакат с покупката една-две години, казва Ветш, цитиран от Bloomberg.


И има защо да чакат – цените сега са с до 50% по-ниски спрямо нивата отпреди фалита на Lehman Brothers, сочи проучване сред американски и европейски търговци и колекционери.


За свиване на интереса към подобни сделки говорят и отменяните оферти от страна на аукционните къщи, на които все по-често се налага да преразглеждат исканата начална цена за дадено произведение на изкуството.


Конкретно за пазара в Берлин не се чуват чак толкова лоши данни като за тези в Лондон и Ню Йорк, тъй като германският град не е голям финансов център и намалените банкерски бонуси не оказват пряко влияние. Както и навсякъде другаде обаче, кризата се усеща и тук.


В Германия са настроени и по-оптимистично относно бъдещото възстановяване на пазара – „има големи шансове такова да има скоро, защото интересът на колекционерите все още е тук. Въпрос на време е“.



Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още