IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милионерски харчове

За какво са започнали да харчат богатите и как се отразява кризата на покупателната способност на милионерите

10:54 | 26.09.09 г.
Милионерски харчове
От рецесията страдат дори най-богатите. Бизнесът с луксозни стоки не е такъв, какъвто беше някога. Търсенето спада, стремежът към идентифициране с марката отстъпва пред пестеливостта и промяна в навиците за харчене. Множество проучвания показват, че доходите не само на обикновените хора от средната класа, но и на богатите намаляват драстично, ето защо те се ориентират вече по това

Не какво искам, а от какво имам нужда
Проучване, направено от базираната в Ню Йорк фирма Luxury Institute, която традиционно представя данни на базата на по-заможната част от Америка и проведено сред 400 милионери показва, че 42% от богатите са започнали да харчат по-малко за луксозни стоки от началото на годината. Повече от половината споделят, че покупките им се определят от това, от което имат нужда, а не от това, което желаят. За 75% от хората луксът е проява на екстравагантност. 60% от запитаните споделят, че в днешно време да купуваш стоки тип лукс е направо безотговорно, а 21% заявяват, че все по-често се заглеждат в стоки и услуги с намаление.

„Лукс категорията, за която потребителите биха дали най-малко пари, са бижутата“, обобщава запитването, като към списъка се добавят домашното обзавеждане, часовници, чанти и обувки.

От друга страна 15% от запитаните не биха съжалявали да похарчат повече за почивка и да се възстановят след усърдната работа. Почти същия брой хора биха отишли на скъпа вечеря или биха се погрижили за здравето си срещу по-голяма сума.

„Вероятно ще са нужни поне 24 месеца, за да се върнем към нивото на потребление от 2007 година. А до тогава секторът на луксозни стоки ще се диференцира на стоки с по-голяма себестойност и класически лукс-предмети. И разбира се браншът трябва да се примири с това, че клиентите ще намалеят“, се казва в изследването, цитирано от Reuters.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още