IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдромът на Питър Пан засегна Wall Street

Още една книга за причините, следствията и идеи за излизане от кризата, която тръгна от Щатите

12:45 | 25.09.09 г.
Синдромът на Питър Пан засегна Wall Street
Ако страните бяха герои от приказки, кой персонаж биха били Щатите? Според кореспондентът на New York Times Питър Гудман, най-удачното сравнение е с Питър Пан – момчето, което живее на място, наречено Невърленд и отказва да порасне.

В книгата си „Просрочено плащане“ (Past Due) Гудман оприличава живота на кредит, жилищния бум и технологичното развитие през последните 15 години именно на живота в Невърленд.

Американците живееха така, сякаш могат да летят, все едно разполагаха с огромни суми пари, които не вярваха, че някога трябва да върнат, а хората на Wall Street приемаха работата си като приключение и се държаха като деца без родителски надзор“, казва Гудман.

В резултат мнозина бяха засегнати, а писателят разкрива различни житейски истории, за да докаже тезата си.

Дороти Томас, както хиляди нейни сънародници, живее над възможностите си години наред благодарение на кредитната си карта - в къща, която не може реално да си позволи, децата й учат в училища отново благодарение на кредити. Наскоро обаче тя изпада в затруднение, от начало не смогва да покрие вноската за автомобила си и остава без него, в последствие остава без работа и най-вероятно – и без дом в бъдеще.

В тезата на Гудман има доста пропуски, както сам авторът споменава, но той засяга основно вината на корпоративна Америка, Wall Street и правителството, които не регулират достатъчно добре банковия сектор и другите институции.

Голяма част от книгата се съсредоточава върху това как САЩ е влязла в ситуация, която вече не позволява никакви грешки, но също така отделя няколко глави, в които предлага методи за придвижване на икономиката извън Невърленд.

„Необходимо е изграждане на изцяло нова система, която да не е обременена от задължения, да замени дълговете със спестявания и ипотеките с чекове. Такава, която да се издържа не от парите на хора, които вярват в бързата печалба и мислят, че знаят как да играят с парите на другите, а от производството на стоки и услуги с реална стойност“, казва Гудман пред Reuters.

В допълнение писателят поощрява САЩ да инициира повече чуждестранни инвестиции, които биха могли да смекчат ефекта от безработицата.

„Пазарът е просто средство, не всеобхватна система. Той се нуждае от надзор, който да следи как и дали функционира той в наш общ интерес, не за индивидуални цели“, заключава писателят.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още