IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждестранни инвеститори завземат американския спорт

Спортът като бизнес трябва да носи печалба, ето защо не е чудно, че американските клубове предизвикват такъв интерес от страна на богати инвеститори

11:30 | 24.09.09 г.
Чуждестранни инвеститори завземат американския спорт
Трансфери, придобивания и смяна на собствениците на клубове са често срещани в света на спорта. Той в крайна сметка е бизнес и като такъв трябва да носи печалба на собственика си. Тенденциите за смяна на собствениците обаче придобиват все по-международен характер. На път сме да станем свидетели на това как отбор от NBA става притежание на китайски бизнесмен, а руски милионер следи разпалено от трибуните постиженията на новия си хокеен тим.

Основната причина за чуждестранния интерес към американския спорт е проста – няма достатъчно богати американци, които да спонсорират и купуват многото отбори, които се продават в момента. Заради провала на основния си бизнес, повечето досегашни собственици на различни клубове са принудени да продават отборите си.
 
За да получат цена, която да ги удовлетвори и за да има конкурентно наддаване все пак, те обявяват продажбата в световен мащаб, без да я ограничават само в рамките на страната. Ето защо професионалният баскетболен отбор Cleveland Cavaliers съвсем скоро ще има нов инвеститор - китайски бизнесмен, а New Jersey Nets изглежда най-накрая ще станат Brooklyn Nets като част от сделка по закупуването им от руския милиардер Михаил Прохоров.
 
На феновете няма да се хареса идеята за промяна на собственика, какво остава той да дойде от друга страна. Но за сегашните собственици, особено при тези лоши финансови условия, възможността за продажба е добър вариант.
 
Това има и други предимства – ще направи спорта по-интернационален и победата ще носи по-голяма слава – чуждестранният собственик ще трябва да инвестира повече в отбора си, но победата ще е добра реклама както за него, така и за останалите му бизнес начинания.

Например Прохоров – ако сделката за баскетболния отбор се състои, той ще е първият човек, купил част от NBA след началото на кризата. Вчера, 23 септември, главният акционер на New Jersey Nets - Forest City Ratner Companies обяви, че са подписали споразумение с компанията на Прохоров - Onexim Group, което обаче още не е финализирано.
 
Договорена е инвестиция от 200 млн. долара, плюс придобиването на 45% от терена им в Бруклин, заедно с 20% от собствеността на Atlantic Yards Development Company, която контролира недвижимата собственост на отбора освен терените. Това превръща сделката в една от най-сложните в историята на спорта. Тя не се основава изцяло на закупуване на отбора, а на инвестиране в развитието му. Колко ще струва това на Прохоров обаче никой не знае.
 
Единствено резултатите ще говорят за това дали руският милиардер е направил добра сделка или не.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още