IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-добрият начин да си повишите настроението

И най-лесният – ако не можете да се научите да гледате по-ведро на живота, се снабдете с подходящите аромати

16:00 | 16.09.09 г.
Най-добрият начин да си повишите настроението
Известно е, че позитивно мислещите хора не страдат от депресия и по-леко се справят със стреса. Холандски специалисти са изяснили защо на някои хора шегите се отдават много по-лесно. Учените са потвърдили разпространеното мнение за това, че чувството за хумор помага за справяне с лошото настроение, и са изяснили как става това.
 
Оказва се, че не шегата сама по себе си подобрява настроението или отвлича от негативните мисли, а мисловният процес, който протича в главата на шегаджията. Както считат изследователите, за да се пошегуваш е необходимо да се настроиш позитивно. За това хората, които притежават добро чувство за хумор и непрестанно ръсят шеги и анекдоти, по-рядко са в лошо настроение. Освен това слушателите на шегите и анекдота също са длъжни да разберат сюжетната линия и да се настроят позитивно.

Лекарство за добро настроение са и любимите аромати. Те могат да изменят настроението за броени минути, потвърждават специалисти от Оксфорд. Определени ухания са способни забележимо да отслабят симптомите на депресия, „приятните аромати забавят сърцебиенето и снижават симптомите на стреса, което позволява на хората да се почувстват по-добре“ - считат учените. Такива изводи са били направени на основата на изследвания с участието на доброволци.
 
В хода на експеримента било изяснено как определени аромати влияят на настроението на човека и се доказало, че ароматът на лайка повишава настроението, а розата е прекрасен антидепресант. За да се избавите от утринното мрачно настроение ще ви помогнат ароматите на лимон, портокал, бергамот (сорт круши). Освен това цитросовите аромати помагат за справяне с истерията, неврозите и депресията.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още