IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорски радости

Съдейки по покупките на банкерите и брокерите от Уолстрийт кризата вече е отминала

13:57 | 01.12.09 г.
Инвеститорски радости
Секторът на стоките от класа лукс става все по-силен с приближаването на края на годината и момента на бонусите. „В последните месеци видимо се наблюдава ръст на скъпите и луксозни стоки“, каза вицепрезидентът на списанието за лайфстайл и луксозни стоки Robb Report Дейвид Арнолд. По неговите думи банкерите на Уолстрийт изпитват все по-малки съмнения относно коледните си бонуси благодарение на ръста на пазара през 2009 година.
 
„Хората се успокоиха и започнаха да планират пътешествията си както по-рано“, отбелязва вицепрезидентът на продажбите на друга компаня за луксозни изделия Richmond Heights Джей Хоблейн. Flight Options, която се занимава с отдаване на самолети за чартърни полети под наем (срещу 97 хил. долара за 25 часа) констатира рязък ръст в продажбите си в Ню Йорк. Един от най-популярните маршрути е тричасов полет до Манхатън до Палм Бийч.

Аукционните къщи Sotheby's и Christie's неотдавна организираха търгове, на които събраха значително по-голяма сума от последната продажба през май месец тази година. Тогава продажбите бяха за 409 млн. долара, докато сега колекционерите оставиха 596 млн. долара за вещи, антики и предмети на изкуството. В това число съвсем наскоро бе продадена и картина на Анди Уорхоу от Sotheby's “200 доларови копюри“ за 43,7 млн. долара.

Демонстрирането на стабилно финансово състояние и излишен разкош обаче все още притеснява мениджърите и ги кара да се страхуват от нанасянето на евентуален негатив върху репутацията им. През 2007 година на юбилея на основателя на Blackstone Group да забавлява гостите бе поканен Род Стюарт. Подобен харч днес е немислим – партита са по-скромни, а скъпият алкохол е заменен от бира, вино и коктейли. Представителните вечери също са ограничени както във времето, така и в броя.

„Трябва да се съобразим с факта, че общественото мнение ще се настрои срещу нас ако показваме богатство и разкош“, казва генералният директор на Citigroup Викрам Пандит пред WSJ. Коледните партита, за които са си платили банкерите и брокерите тази година, ще бъдат отложени за по-благоприятни времена.

В края на 2008 година няколко банкери и трейдъри от Уолстрийт изразиха съжалението си за екстравагантните си покупки, членски вноски, които плащат за отбрани клубове, някои дори получиха предупреждения от банките за недостатъчна наличност по сметките за покриване на задълженията им. Всичко това обаче вече е в миналото. “През септември и октомври ситуацията се нормализира, а през ноември се усети спокойствието на хората“, признава собственикът на St. Barth Properties Том Смит. Неговата компания отдава под наем къщи на Карибите. Почивка там за седмица в къща с три стаи и изглед към океана струва до 15 хил. долара.

В последния си брой списанието Robb Report публикувало рекламно каре с два модела на Mercedes-Benz – копие на модела от 1954 година Gullwing и версията Gullwing 2011. Автомобилите били продадени за 36 часа за 1 млн. долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още