IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гордън Геко все още е емблема на Уол Стрийт

Образът на алчния финансист, изигран от Майкъл Дъглас, ще се появи отново в момента на разрастването на кризата

11:50 | 16.09.09 г.
Гордън Геко все още е емблема на Уол Стрийт
Двадесет и две години след появата си на голям екран и една година след колапса на инвестиционната банка Lehman Brothers, филмовият герой Гордън Геко все още е знаков за живота на банкерите и борсовите играчи на Уол Стрийт.
 
Изигран от Майкъл Дъглас, образът на алчния финансист ще се завърне в продукцията на Оливър Стоун „Wall Street 2“, която започва да се снима в Ню Йорк тази седмица. Действието на филма се развива през 2008 година по време на зараждането на първите събития от финансовата криза. Режисьорът възкресява актьора си, за който мантрата на успеха е „алчността е добро“ именно в момент, когато титаните от Уол Стрийт кривват от правия път, а невъздържаността на финансовата индустрия е под огъня на Белия дом и разярената общественост.
 
„Да видиш как актьорът се опитва да оцелее сред морето от акули е забавно и голямо предизвикателство“, казва Стоун. „Много неща са се променили за 22 години, не само Геко, но и светът около него най-вече“.
 
Банкери и анализатори признават, че стилът на актьора да купува компания, на която в последствие съкращава разходите, уволнява хората и продава за бърза печалба, е бил особено популярен през 80-те години. Въпреки изминалите от тогава години обаче героят е останал известен сред финансистите, които виждат в него герой.
 
Според Лорънс Макдоналд, бивш вице президент в Lehman Brothers, който написа книга за колапса на банковата институция, мотото на Геко е било възприето от участниците на пазара и именно това е довело до поемането на все по-голям риск.
 
Освен Майкъл Дъглас, във филма участват още Шия Лебьоф, Сюзън Сарандън, Джош Бролин и Франк Лангела.
 
Очаква се лентата да излезе по кината през април 2010 година.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още