IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изчезваща порода – милионер

Намаляването на богатството на хората води и до спад в движението на капитали по света

10:26 | 16.09.09 г.
Изчезваща порода – милионер
Броят на домакинствата в света, които притежават милиони, е намалял от 11 милиона през 2007 година на 9 милиона за 2008 – спад с почти 18% според изследване на Бостънската консултативна група (консултантска фирма, специализирана в мениджмънта и основана през 1963 година). Картината е още по-лоша в Северна Америка, където спадът на заможните домакинства е с 22%.
 
Богаташите по света обедняват с бърза скорост. А това се отразява и на движенето на капитали по света.
Друга важна част от изследването – за световното богатство, показва, че то е намаляло от 104,7 трилиона долара през 2007 година, оценени в управляеми активи, до 92,4 трилиона долара през 2008 – спад с 11,7%. Това е и първото понижение от 2001 година насам.
 
Богаташите явно вече се причисляват към средната класа, което дава своето отражение и върху страните с развита икономика, които се опитват да поощряват потребленито, за да повишат брутни си вътрешен продукт. Покупателната сила на богаташите все още е по-голяма от тази на средната класа и се различава в стоките и услугите, които те консумират, но делът им във всички покупки като цяло драстично е намалял.
 
Ерозията, която засегна богатството на хората, влияе и върху потоците на капитал. Хората отлагат по-скъпите покупки за по-добри времена, а браншът на лукс стоките, който се смяташе за застрахован от кризата, усети доста силно, че изключения в икономиката няма.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още