IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лек срещу интернет

Център предлага лечение на пристрастяването към световната информационна мрежа за 45 дни

14:30 | 07.09.09 г.
Лек срещу интернет
Медицински център, който работи от средата на лятото край Сиатъл, е първият в САЩ, който предлага лечение на пристрастяване към интернет, съобщи АP.

Програмата продължава 45 дена. Използваният метод е на откъсването от обсебващия обект, като за целта пациентът се ангажира с други дейности, включително лек физически труд. Целта е лекуваните да отвикнат от патологично използване на компютъра, което може да включва натрапчиви занимания с видеоигри, изпращане на съобщения, престой в социалните мрежи и др.

Лекарите в центъра се занимават отдавна с такова лечение, но досега пациентите им са си оставали у дома.
Пристрастяването към интернет не е признато за отделен вид психично разстройство от Американската психиатрична асоциация.

Лечението от него не се покрива от здравната осигуровка. Подобни медицински центрове обаче съществуват в Китай, Южна Корея, Тайван.

Резултатите от пристрастяването към интернет са сериозни. Те варират от загуба на работно място през развод до автомобилна катастрофа. Известни са и смъртни случаи, причинени от обездвижване заради продължителен престой пред компютъра.

Част от симптомите за пристрастяване към интернет са промени в теглото, болки в гърба, безсъние, прибягване до лъжи за продължителността на престоя в мрежата, пренебрегване на семейство и приятели, чувство на вина и срам от поведението и други.

При наличие на три симптома има злоупотреба, при пет или повече - пристрастяване.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още