IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-скъпата мебел

Скринът беше продаден за последно за 36,7 млн. долара и до днес е най-ценната мебел, попадала някога на аукцион

16:00 | 01.09.09 г.
Най-скъпата мебел
Най-скъпата вещ за обзавеждане не е позлатено легло, стол или диван, а скрин с много малки чекмеджета.
Великолепно съчетание между ръчна изработка и художествено майсторство, скринът Бадминтон оправдава цената си.

Луксозната вещ била направена по поръчка на Хенри Съмърсет, лорд на Бюфорт, когато бил на 19 години. Задачата отнела шест години на дърводелци да оформят скрина, върху който са работили 30 човека. Кръстили го в чест на лорда и неговото имение Бадминтон Хаус в Глочестършир. Там бил разположен и скринът след направата му, преди да бъде предложен на аукцион от наследниците на лорда два века по-късно - в края на 90-те години.

Абаносовата мебел е висока над три метра и половина и на нея са изрисувани различни сцени в стил pietre dure – използвани са различни по големина полирани и оцветени камъни. Сред украсата на скрина има и полускъпоценни камъни. В най-горната част има часовник, а над него е изобразен герб под формата на лилия.

Скринът се превърна в най-скъпата мебел в света след като на първия аукцион през 1990 година за него бяха платени близо 15,1 млн. долара. Пет години по-късно той отново беше изтъргуван, този път за 36,7 млн. долара и до днес това го превръща в най-скъпата част от обзавеждане, която някога е попадала на аукцион.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още