IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здрав дух и тяло с японска техника

Освен че гори калории, японското бойно изкуство иайдо учи на силен дух и себепознание

11:12 | 01.09.09 г.
Здрав дух и тяло с японска техника
В много салони днес предлагат различни програми за тренировки и системи за поддържане на фигурата, отслабване, кардио упражнения.
 
Такава система е Форца – името идва от италиански, а програмата представлява комплекс от упражнения за сила и здраве, базирани на работа с традиционен японски меч.
 
„Целта ми е да предам знания в областта на бойните изкуства на хора, които не се целят към черен колан, не искат да нараняват и да нападат, а просто да тренират“, казва треньорката на групата Илариа Монтанани, родом от Флоренция.
 
В залата учениците, които тренират Форца, учат основни принципи на боравене със самурайски меч под формата на дървена пръчка, дълга около метър и тежка едва 0,45 кг., и същевременно горят по 500 калории на час.
 
Тренировката е напълно идентична с тези, които правят на изток. Абсолютно нищо не е смекчено или премахнато. Монтанани е взаимствала тренировките Форца от древното японско изкуство иайдо за внезапно, изненадващо атакуване или контраатакуване с помощта на японски меч катана. „В иайдо всичко се решава с един удар на меча – там нещата са бързи и много неочаквани“, казва треньорката.
 
У нас също има клубове, които предлагат обучение в древното японско бойно изкуство, което бързо добива популярност по света. Особено силен е интересът към иайдо в скандинавските страни. Цялото бойно изкуство се състои от едва 10 движения и 13 удара с меч, които трябва да се усвоят от учениците. Ето защо обикновено след две или три тренировки те мислят, че са научили всичко. Техниката обаче е в това, да умееш да се владееш, да познаваш тялото си толкова добре, че да спреш меча на милиметри от лицето на противника, да запазиш самообладание, да тренираш волята и духа си.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още