IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сайт - кристална топка

Гадателският сайт ще предсказва рисковете, датата и причината за смърт

16:10 | 28.08.09 г.
Сайт - кристална топка
Учени и студенти от университета "Карнеги Мелън" в Питсбърг, Пенсилвания, създадоха сайт в интернет, който в близко бъдеще ще съобщава датата и причината на смъртта, предаде AFP.

DeathRiskRankings.com ще изчислява рисковете за смърт на посетителите като използва публичните данни за САЩ и Европа и сравнява рисковете за смърт в зависимост от пола, възрастта, причините за смърт и географските зони.
Сайтът изчислява риска съответният посетител да умре през следващата година или през следващите 30 години и класира различните причини за смърт като функция от степента на тяхната вероятност, обясни един от създателите на сайта проф. Дейвид Джерард.

Другият създател на сайта, проф. Пол Фишбак, добави, че техният инструмент позволява да се направи сравнение между 54-годишна жителка на Пенсилвания и британка на същата възраст. Оказва се, че британката има 33% по-голям риск да умре от рак на гърдата, отколкото американката, но за жителката на Пенсилвания рискът на умре от рак на белия дроб или на гърлото е 29% по-висок, отколкото за британката.

Общо взето, рисковете от смърт през годината, която следва, естествено растат с увеличаването на възрастта. Например за 20-годишна американка вероятността да умре през годината е 1 на 2000, или 0,05%. На 40 години обаче рискът става три пъти по-висок, на 60 години - 16 пъти по-висок, а на 80 - 100 пъти по-висок. Средната 80-годишна американка има 95% шанс да доживее до 81-ия си рожден ден, подчерта проф. Джерард.

Рискът от смърт е много по-висок за мъжете от всички възрастови групи, отколкото за жените, казват учените. Рискът от смърт вследствие рак на гърдата или на простатата е по-висок в Западна Европа, отколкото в САЩ, но е по-малък когато става въпрос за рак на белия дроб.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още