IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Портрет за един милион долара

Очакваше се картината с лика на Майкъл Джексън да бъде изтъргувана за 10 млн. долара

11:52 | 20.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Портрет за един милион долара
Портретът на Майкъл Джексън, направен от Анди Уорхол, бе продаден на търг вчера за малко над 1 млн. долара. Сумата е значително по-малка от очакваните от организаторите 10 млн. долара, съобщава AFP.

Наддаването за картината стартира с начална цена от 800 хил. долара. От организаторите на аукциона Vered Gallery посочиха, че точната сума, платена за картината, както и името на купувача, ще бъдат запазени в тайна.

Портретът на Майкъл Джексън е направен от Анди Уорхол през 1984 г., когато и двамата са били на върха на кариерите си. Предишният собственик на портрета е платил за него близо 279 хил. долара на аукцион на Sotheby's през май тази година. След смъртта на Джексън на 25 юни 2009 г. интересът към певеца скочи рязко в целия свят и собственикът на картината реши да я продаде на търг.

На 16 май 2007 г. "Lemon Marilyn" - портрет на Мерилин Монро, намери купувач за над 28 млн. долара, което е най-високата цена, давана за портрет, направен от Уорхол. На същия търг, организиран от аукционната къща Christie's, картината "Green Car Crash (Green Burning Car I)", изобразяваща преобърната горяща кола, беше продадена за 71,7 млн. долара, което е рекордна сума за творба на Уорхол.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 27.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още