IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подписано копие на „Моята борба” на Хитлер за 21 хил. паунда

Книгата била подарена от Фюрера на негов приятел, с когото делели един покрив

11:03 | 18.08.09 г.
Подписано копие на „Моята борба” на Хитлер за 21 хил. паунда

Повече от 80 години след първото си издание и забранена по-късно в Германия, подписано копие на хитлеровия манифест „Моята борба” /Mein Kampf/ беше продадено за 21 хил. паунда, съобщава британският вестник Telegraph.

 

Полу-автобиографичната книга, която разкрива антисемитската идеология на Хитлер, беше продадена на анонимен купувач, който наддавал за нея по телефона.

 

Книгата е написана през 1924 година, докато Хитлер излежавал 4-годишно наказание в Бавария – Южна Германия - и излиза на бял свят през 1926 година.

 

Въпреки че е преиздавана и в чужбина, тя бива забранена в Германия от началото на Втората световна война.

Копието, което беше продадено на аукцион на Mullock's Auctioneers, е от второто издание на книгата и е подарено от Хитлер на негов приятел, с когото живели заедно за известно време, което прави копието с изключителна стойност.

 

От издателството са дали на автора едва няколко копия, ето защо тези екземпляри са изключително ценни.

Бернард Шаперо – оценител на редки книги и търговец от Лондон - казва пред вестника, че цената на книгата все пак е доста висока за второ издание, заради подписа на Хитлер, защото книги с почерка му са истинска рядкост. Ако книгата беше изписана с негови бележки, тогава наистина щеше да има изключителна историческа стойност и щеше да струва доста повече, добавя експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още