IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кандински направи фурор в Париж

Изложбата на картини и рисунки на художника се превърна в една от най-посещаваните в историята на центъра „Жорж Помпиду“

11:40 | 14.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Кандински направи фурор в Париж

Изложбата с картини и рисунки на Василий Кандински в „Жорж Помпиду“ се превърна в едно от най-големите културни събития на сезона в Париж, предаде ИТАР-ТАСС.


По данни на организаторите тя е била посетена от над 700 хил. души, което прави по 6500 души на ден.


Това, безспорно, е успех. Изложбата с творби на Кандински влезе в тройката на най-посещаваните в цялата история на нашия център“, коментират от дирекцията на музея. Подобен интерес е наблюдаван само през 1979 година, когато са били излагани произведенията на Салвадор Дали, и през 1993 година, благодарение на шедьоврите Анри Матис.


Експозицията с творбите на Кандински първо е триумфирала в Берлин, след което и във френската столица. Сега предстои картините и рисунките да бъдат изложени в САЩ. В Музея на съвременното изкуство в Ню Йорк изложбата ще бъде открита през септември.


Изложбата е най-голямата за последните 20 години ретроспектива с произведения на Василий Кандински - основоположник на абстракционизма в живописта. Организаторите са събрали творби от различни периоди на творчеството на Кандински. Особен интерес представляват като по чудо запазени чернови и предварителни разработки на едни от най-известните му картини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още