IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Древно вино от Кипър атакува европейския пазар догодина

Виното Командария е известно още от 800 г. пр. Хр и никога не е спирано от производство, чак до днес

13:19 | 12.08.09 г.
Древно вино от Кипър атакува европейския пазар догодина

Селекция от най-ароматната и качествена реколта на кипърското десертно вино Командария ще излезе на пазара през 2010 година в нови стилни бутилки. Виното ще се цели към по-изисканите потребители.

 

Командария е най-старото вино в света, което се произвежда без прекъсване и до днес. Древните исторически архиви, в които се споменава виното за първи път, са от 800 г. пр. Хр. в летописи на гръцкия поет Херодот. Там той описва напитката като изключително популярно питие сред древните гърци. Днешното му име е дадено от кръстоносците през 12-ти век.

 

Ароматът на Командария не може да бъде постигнат никъде другаде, специфичната надморска височина и варовиковите почви са онези, които го правят уникално”, казва Андрес Панаядис, организатор на годишния фестивал в Кипър в чест на виното пред Reuters.

 

Сладката десертна напитка все още се произвежда на средиземноморския остров по същия начин, по който това е ставало в древността.

 

Виното се прави от два сорта местно кипърско грозде – ксинистери и мавро. След беритбата гроздовете се оставят на слънце, за да повишат захарната си наситеност, преди да се сложат в дъбови бъчви, където престояват и ферментират поне три години.

 

Традиционната напитка с кехлибарен цвят, която се предлага в тумбести, кафяви бутилки, скоро ще се продава в нови, по-стилни опаковки от четирите главни дестилационни фабрики на острова.

 

Дизайнът на бутилките е един и същ от 30 години насам. Необходимо е да променим нещо така, че да привлечем потребителите и да направим виното част от европейските вина”, казва Георгиос Хаджиафксентис, който отговаря за експорта на земеделски продукти в Министерството на търговията в Кипър.

 

Очакваната стартова цена на 10 годишно бутилирано вино ще е 50 евро. За сравнение, сегашната му цена е едва 12 евро за 750 мл. бутилка.

 

Съгласно изискването за защита на произхода и оригиналните характеристики на виното, то не бива да съдържа повече от 22,5 процента алкохол.

 

Гроздовата напитка се произвежда в 14 села на 400-500 метра надморска височина на южните склонове на планината Тродос, което е било и седалището на рицарите тамплиери, известно като „Grand Commanderie”.

 

Легендата разказва, че кралят на Англия Ричард Лъвското сърце, който се оженил в Кипър, толкова много харесал виното, което му поднесли на сватбата през 1191 година, че го провъзгласил за „виното на кралете и кралят на виното”.

 

През 2008 година от Командария били поризведени около 1,4 млн. литра за износ за Япония и Австралия. Данните за външна търговия с вина на Кипър показват, че за изминалата година Швеция е водещата страна по внос на гръцкото вино с 22 806 литра.

 

Консумацията в Кипър на Командария е нараснала с 80% от 2002 година насам главно заради по-доброто представяне на виното и добрият му прием сред населението”, казва Панаядис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още