IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пак и пак: Седенето на работа е вредно за здравето

Доказано е - разходката до принтера не замества рзходката в парка

17:17 | 12.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Пак и пак: Седенето на работа е вредно за здравето

Служителите в офиси прекарват близо 80% от работния си ден в седнало положение, което ги излага на риск не само от затлъстяване, но и от диабет и сърдечносъдови заболявания. Това пише Daily Telegraph, позовавайки се на изследване на австралийски учени, които станаха поредните доказващи по някакъв начин негативното влияние на работата върху здравето.


В това проучване обаче става дума буквално за седенето, а не за прекарването на твърде много време на работното място.


Какво точно са установили изследователите?


Работещите в офиси седят през 77% от времето си в службата, докато останалите 23% преминават в занимания, изискващи минимално натоварване като разходка до принтера, копирната машина или автомата за кафе.


Според данните от изследването две трети от участниците отделят по 150 минути седмично за умерено физическо натоварване като разходка с бърза крачка. Когато обаче специалистите използвали акселерометър, за да проверят каква е действителната бързина, с която се движат изследваните лица, се оказало, че в действителност само една трета от тях се придържат към препоръчителните 30 минути на ден за упражнения.


Експертите напомнят, че недостатъчната физическа активност води до затлъстяване и редица заболявания.

Още по темата:

Защо работата не е полезна за здравето?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още