IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Директор на музей в САЩ с 1,32 млн. долара годишна заплата

Сумата отгоре на всичко е намаляла спрямо предходната година - заради кризата

11:46 | 11.08.09 г.
Директор на музей в САЩ с 1,32 млн. долара годишна заплата

Глен Лоури, който управлява нюйоркския Музей на модерното изкуство, е заработил 1,32 млн. долара от заплата и бонуси за периода юни 2008 – юни 2009 година. За предходния период управителят на музея е спечелил 1,95 млн. долара. Разликата се дължи на това, че музеят е трябвало да намали разходите си поради кризата.

 

В политиката на управление на 54-годишния Лоури е намаляването на разходите на музея с 10% средно за различните департаменти и замразяване на новите назначения, казва Ким Мичъл, говорителка на музея.

 

С дохода си от 1,95 млн. долара директорът е бил най-високо платеният управник на музей в САЩ, показва проучване на Bloomberg.

 

В проучването се споменава още, че седемцифрената заплата на директора на музея вероятно ще възпре дарители, които биха искали парите им да отидат за популяризиране на изкуството, вместо да влизат в джоба на управителите на музеи. От счетоводството на музея контрират, че парите на дарители нямат общо със заплащането на ръководството и показват готовност да предоставят подробна справка за формиране на възнагражденията в културната институция.

 

Лоури, който е завършил специалност ислямско изкуство и култура, е директор на музея от 1995 година насам. От тогава сградата е била достроена и е разширила общата си площ за експозиции с 50%, а входната такса е поскъпнала от 12 на 20 долара. За сметка на това посещенията в музея не са намалели, а напротив - са нараснали двойно до 2,8 млн. души годишно.


Освен стабилния доход, който получава, директорът живее в апартамент в административната сграда на музея, наемът на който е 336 хил. долара годишно. За жилището си обаче той не плаща нищо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още