IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато порасна, искам да стана пожарникар...

Пожарникарите попадат начело в класацията на най-престижните професии в САЩ

11:43 | 11.08.09 г.
Когато порасна, искам да стана пожарникар...
Това вероятно си пожелават много американчета, като се има предвид, че в тяхното общество професията „пожарникар” е считана за най-престижна според последното проучване на Harris Poll.

Анкетата показва, че 62% от запитаните определят работата на пожарникарите като „много престижна”, нареждайки професията пред тази на учени (57%), доктори (56%), медицински сестри (54%), военни (51%) и учители (51%).

В дъното на класацията попадат брокерите на недвижими имоти, като 5% от запитаните считат, че тази работа носи висок престиж. Брокерите на фондовия пазар също не се радват на много високо обществено мнение, но не заради проблемите на Уол Стрийт от миналата година. Вотът „висок престиж” за тях всъщност тази година (13%) е най-високият, откакто професията е включена в проучването през 2003 г. По същия начин професията банкер отчита по-добри резултати, като 16% я определят като много престижна въпреки финансовата криза.

Учудващо е също, предивид трудностите в корпоративния сектор, че хората, посочващи професията „бизнес ръководител” като много престижна, са 23% в сравнение с 17% през миналата година. Счетоводителите обаче губят известна част от общественото благоразположение, като тази година 11% от хората ги поставят в редиците на много уважаваните професии в сравнение с 15% през миналата година.

Въпреки голямото внимание, с което се ползват кинозвезди и други личности от шоубизнеса, професиите им внушават по-малко авторитет. Само 15% от анкетираните казват, че да си „актьор” звучи добре, докато според 33%  професията не носи почти никакъв престиж.
По-висока е оценката за атлетите, за които вотът „много висок престиж” леко превишава този за почти никакво уважение (21% спрямо 19%).

Висока почит към професията „фермер” се отдава от по-малко хора тази година (36%) в сравнение с миналата (41%). Непроменен остава и рейтингът на свещениците, като 41% от хората считат работата им за много престижна, пише Adweek.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още