IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

От непретенциозно пособие до световна икона – швейцарското ножче

В Швейцария казват, че всеки уважаващ себе си швейцарец трябва да има по едно такова ножче в джоба си

13:36 | 31.07.09 г.
От непретенциозно пособие до световна икона – швейцарското ножче

Швейцарското ножче е символ, който се разпознава навсякъде по света и е добило обществена популярност. Но историята на малкия помощник тръгва от съвсем обикновено пособие, което в началото дори не е било червено на цвят.

 

В края на 19-ти век швейцарската армия снабдила войниците си с оръжия, които се нуждаели от специални отвертки за разглобяването и почистването им. По същото време храната в консерви била особено широко използвана сред войниците. Швейцарските генерали решили да снабдят всеки войник със стандартно ножче, за да ги улеснят. Настъпили благодатни времена за производителите на ножчета в Швейцария, които дотогава се борели с конкурентите си от Германия.

 

Прадядо ми започнал с дребен бизнес преди 125 години - през далечната 1884 година”, казва Карл Елсенер, управителят на компанията производител на швейцарските ножчета Victorinox. „Правил е ножчета за фермери, за кухненска посуда и така нататък докато не чул, че армията иска да обзаведе всеки войник с ножче”.

 

Карл Елсенер старши се захванал за тази възможност и проектирал ножче, което се харесало на клиентите му. „То изглеждало много обикновено”, обяснява правнукът му. „Имало черна дръжка, голямо острие, отварачка и отвертка”.

За отбелязването на годишнината от създаването на първото швейцарско ножче, то е изложено като част от изложбата на швейцарската история, заедно с редица други военни пособия. „Интересното за швейцарското ножче е, че то действително се наложи като световен символ. Почти всички вече имат по едно, някои хора дори правят колекции от тях”, казва Пиа Шубигер, уредник на музея, който стопанисва изложбата.


В крайна сметка обаче се оказало, че армията няма нужда от известното ножче. Установили, че отвертката не е от изключителна важност за оцеляването на войниците и поради това всеки трябвало сам да прецени дали да си закупи ножчето, или не.

 

Всъщност дизайнът е това, което направило малкият помощник световна марка. След Втората световна война Европа била пренаселена с американски войници и именно те спомогнали за нарастване на продажбите на швейцарското ножче, което било предназначено за местната армия.

 

Не вярвам прадядо ми да е осъзнавал, че създава ножче, което ще се превърне в символ на страната ни из целия свят и ще го направи толкова известен. Предполагам, че просто е искал да направи нещо полезно за армията ни”, казва Карл Елсенер.

 

В експозицията е включен и модел на джобен нож, който е вписан в Книгата за рекорди на Гинес – ножче с 314 приспособления, което е и най-многофункционалното, създавано някога.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още