IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С 20% по-малко шоколад

Размерите на сладките храни ще бъдат променени до 2012 година

09:13 | 30.07.09 г.
С 20% по-малко шоколад

Размерът на шоколадовите блокчета трябва да се намали, за да се пребори епидемичната обсебеност от сладкото, отсякоха от Агенцията по стандартизация на хранителните продукти (Food Standards Agency – FSA).


Агенцията има намерение да намали размера на шоколадовите изделия с една пета, за да понижи дневния прием на калории. Налице са вече планове, които ще заставят производителите да променят размера на шоколадовите блокчета.

 

До 2012 година всички сладки изделия трябва да тежат не повече от 50 грама – по настоящем блокче Mars тежи 58 гр. а Bоunty – 57 гр.

 

На производителите също така е препоръчано да продават единични блокчета, вместо по две в опаковка, каквито има сега на пазара. Ще бъдат наложени забрани за производство на големи сладкиши от рода на 'Duo', „King size” или „Big Bag”, а в замяна ще бъдат поощрявани да предлагат по-здравословни храни като алтернатива.

 

До 2050 година повече от 60% от британците ще бъдат с наднормено тегло, което ще доведе до разходи в размер на 8,4 млрд. паунда за Националния здравен център.

 

Ограничения се предвиждат и за напитките, които до шест години трябва да се произвеждат в разфасовки от по 250 мл. вместо сегашните 330 мл.

 

Гил Файн от FSA казва „Ние не се опитваме да казваме на хората какво да ядат. Искаме да ги накараме да направят по-здравословен избор за себе си – храни с по-малко захари и по-малки размери като цяло”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още