IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Крикетът – ключов за управлението на кризи

Англия постигна историческа победа срещу Австралия в традиционния британски спорт. При последния им сблъсък акциите излязоха от Голямата депресия

10:35 | 27.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Крикетът – ключов за управлението на кризи
Повечето чужденци, особено европейците, нямат абсолютно никаква идея какво представлява крикетът. Причината – за англичаните играта е строго пазена тайна, пише Дейвид Марш, председател на борда на директорите на London&Oxford Capital Markets в Market Watch.

Забулен за по-голямата част от човечеството, този изпълнен със символи и тайнственост спорт, който е може би най-силният индикатор за културното разделение между Великобритания и континентална Европа, поднесе ключов знак за възстановяване на глобалната икономика.

През миналата седмица се проведе ключовата битка в крикета, която изправя едни срещу други отборите на Англия и стария противник Австралия. Арена на кървавия сблъсък е легендарното Игрище на Лордовете, разположено в северозападен Лондон. То се намира недалеч от Бейкър Стрийт, където пък е кантората на небезивестния Шерлок Холмс.

На това игрище, на святата трева на Marylebone Cricket Club, в понеделник Англия надделя над Австралия в първата подобна победа от юни 1934 година насам. Това бе прието като национален триумф на Острова, както и за мощен сигнал за ръст в цените на акциите по света.

Всички съставки за това са налице. Бившият премиер на Англия и ветеран на отбора Maryleborne Джон Мейджър бе на игрището, за да се докосне до славата. Дори кралицата, която е известна с това, че не се интересува от никакви спортове, в които не участват коне, присъства на стадиона за около час и се включи в спектакъла.

Въпреки всичко обаче тази повратна точка за глобалната икономика бе отразена съвсем бегло. Наблюдателите със склонност към исторически аналогии би следвало да забележат важните моменти от случилото се. Месец юни 1934 година бележи един от най-тържествените моменти на Новия договор на американския президент Франклин Делано Рузвелт.

Тогава, като закъсняла реакция на пазарния срив от 1929 година, в САЩ е създадена Комисията по ценни книжа и борси.

С този ход Америка сложи пазарите под надзор и борсовите индекси поеха рязко нагоре. С това  дългия мечи пазар най-накрая се превърна в история.

След всичко казано дотук, навярно не е съвпадение това, че през последната седмица, точно след победата на крикет, целият свят видя силна седмица на фондовите борси. Това показва едно – необходимо е всички да познават природата на крикета като средство за управление на кризи.

Всеки, който иска да разбере неясните цикли на международните пазари трбва да положи усилия да изучи правилата на традиционната английска игра. А кой знае, един ден ролята на крикета може да се поеме и от популярния в САЩ бейзбол, завършва Марш.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още