IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво да пием през лятото

Изборът е голям, а информацията по етикетите често е неразбираема. Какви са плюсовете и минусите на напитките и каква е дневната им здравословна норма?

12:04 | 23.07.09 г.
Какво да пием през лятото
През лятото ние пием много повече сокове, газирани напитки, вода, отколкото през другите сезони, и това е правилно: организмът губи много течности при високата температура, които трябва да се попълнят. Но кои от съществуващите напитки са полезни и от кои трябва да се откажем?
 
Какво трябва да знаем за напитките? Разбира се - с какво са полезни и с какво са вредни. На практика всяка напитка може да окаже както положитело, така и отрицателно въздействие върху работата на организма. Важно е и количеството на използваните течности за денонощие. Ако, например, специалистите съветват да изпиваме до 2 литра вода на ден, то ежедневната норма кафе или сок е съвсем различна.
 
Вода
Полезни свойства- човешкият организъм се състои от 80% вода. Тя е жизнено необходима за всеки един от нас. Без вода човек не може да живее. Редовната употреба на чиста вода нормализира обмяната на веществата, храносмилането, възстановява водния баланс на клетките на организма, защитава от въздействието на свободните радикали.
 
Вреда: вредна може да бъде само вода, съдържаща различни примеси. Затова преди употреба е необходимо водата да се филтрира.
 
Норма за деня : до 2 литра чиста вода.
 
Минерална вода
Полезни свойства. В зависимост от състава си, може да оказва на организма различно действие - да извежда токсините, да нормализира работата на храносмилателния тракт, да нормализира обмяната на веществата и да подобрява метаболизма, да възстановява клетъчния състав.
 
Газираната минерална вода трябва да се употребява по-пестеливо.
 
Вреда: наситената с минерали вода може да обостри някои заболявания, като гастрит например.
Норма за деня: няколко чаши
 
Млечни напитки
Към тях се отнасят млякото и айрянът например.
 
Полезни свойства: нормализират работата на храносмилателния тракт, подобряват работата на сърдечно-съдовата система, нормализират обмяната на веществата, укрепват костната система, извеждат токсините от организма, понижават кръвното налягане, оказват положително въздействие на паметта, нормализират съня.
 
Вреда: пълномасленото мляко съдържа много мазнини.
 
Норма за деня: 3-5 чаши.
 
Кафе. Най-разпространената напитка за началото на деня
Полезни свойства: снижава риска от развитие на болести на сърцето, от болестта на Алцхаймер, захарен диабет, цироза на черния дроб, защитава от блефароспазъм /непроизволно съкращаване на кръговите мускули на очите/, подобрява паметта, благодарение на високото съдържание на кофеин ободрява, повишава мускулния тонус, повишава настроението.
Вреда: повишава кръвното налягане /вредно е за хипертоници/, повишава нивото на холестерина в кръвта, повишава риска от спонтанен аборт при бременните жени.
 
Норма за деня: 2 чашки
 
Какао
Полезни свойства: стимулира умствената дейност, притежава ободряващо въздействие, като в същото време е полезен и за хипертониците /понижава кръвното налягане/. Какаото предотвратява стареенето на кожата и изглажда бръчките.
 
Вреда: може да предизвика превъзбуда. Някои учени считат, че към какаото може да се породи пристрастяване. Вредата от прекомерната употреба на тази напитка не е точно изяснена.
 
Норма за деня: 1-3 чашки.
 
Плодови сокове
Съдържат голямо количество витамини/ А, В, С, К, Е/ и минерали.
 
Полезни свойства: нормализират съдържанието на витамини в организма. Например портокаловият сок предпазва от хипертония, грейпфуртовият сок – онкологични заболявания, ябълковият сок предотвратява развитието на мозъчните заболявания, а във вишневия сок се съдържат голямо количество антиоксиданти.
 
Вреда: заради съдържанието на захар, плодовите сокове влияят зле върху емайла на зъбите. Канадски учени са доказали, че не бива да се приемат лекарства с плодови сокове, защото се снижава ефикасността на медикаментите. Ежедневното приемане на плодови сокове може да увеличи у жените риска от заболяване от диабет с 18 %.
 
Норма за деня: 1чаша.
 
Газирани напитки
Те са крайно популярни в днешно време.
 
Полезни свойства: намаляват апетита.
 
Вреда: увеличават риска от затлъстяване, от развитие на захарен диабет, захарта или подсладителите и киселините в буквалния смисъл разяждат зъбния емайл, причинявайки кариес, измиват калция от костите.
 
Норма за деня: лекарите не препоръчват употребата на газирани напитки.
 
Черен чай
Това е най-любимата напитка във Великобритания и в арабските страни. В световен мащаб черният чай е втората по популярност напитка след водата. От всички сортове чай най-популярен е черният.
 
Полезни свойства: черният чай безусловно оказва положително въздействие на организма на човека. Благодарение на кофеина, чаят повишава работоспособността и зарежда с енергия.При това, учените са доказали, че тонизиращото въздействие на чая продължава повече, от това на кафето. Танинът повишава съпротивляемостта на организма към различните инфекции, а катехините укрепват съдовете и притежават антиоксидантни свойства. Флуорът е необходим за здравината на зъбите. Изследователите са доказали, че само в две чашки черен чай се съдържа необходимата дневна доза. В една чашка черен чай има 0,5 – 1,1 мг флуор, а нужната дневна доза от този микроелемент е 1,5мг. Черният чай защитава от стреса, подобрява настроението, неутрализира действието на свободните радикали в организма, повишава кръвното налягане.
 
Вреди: големи дози черен чай могат да нарушат храносмилането, да породят сърцебиене, да провокират безсъние и варикозно разширение на вените.
 
Норма за деня: 3-4 чашки.
 
Зелен чай
Полезни свойства: в последно време учените откриват все нови и нови полезни свойства на тази напитка. Днес е известно, че зеленият чай: защитава от сърдечно-съдови заболявания /укрепва съдовете, нормализира кръвотока, намалява нивото на холестерина в кръвта/, предотвратява развитието на рака, притежава противовъзпалително и болкоуспокояващо въздействие, заздравява зъбите /ако се пие без захар/, нормализира храносмилането, предотвратява появата на камъни в бъбреците и спомага за отслабване.
 
Вреда: в големи количества зеленият чай влияе отрицателно върху дейността на бъбреците и черния дроб. По-добре е хипертониците да не пият зелен чай, тъй като той, макар и незначително, повишава кръвното налягане.
 
Норма за деня: 4-5 чашки, по-добре без захар, може да добавите лимон.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още