IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще дойде ли краят на света през 2012 година?

Апокалипсисът този път е обвързан с края на календара на маите, които може би просто не са имали възможност да довършат летоброенето си

11:47 | 12.10.09 г.
Ще дойде ли краят на света през 2012 година?
Светът отново заговори за апокалипсис, който този път се очаква да настъпи през 2012 година. Причината - края на каледнара на маите, което дава повод на мнозина да виждат в това предвестник на края на света. Според проучване на изследователи обаче, календарът на маите свършва през 2012 година просто защото вероятно те не са имали време да го довършат.
 
Изследване на американски специалисти, финансирано от НАСА, показва, че древните маи сами са причинили упадъка на цивилизацията си, докато са търсили начини за оцеляване в трудни времена, съобщи изданието Science Daily.

В продължение на 1200 години маите властват над Централна Америка. Цивилизацията им достига разцвета си към 900-та година след Христа. По това време в градовете на маите на площ от една квадратна миля /1 миля - 1,6 километра/ живеят около 2000 души.

Дори в провинциалните райони населението достига между 200 и 400 души на квадратна миля. Внезапно всичко "стихва".

Дълбокото мълчание свидетелства за едно от най-големите бедствия в човешката предистория - упадъка на някога процъфтяващото общество на маите. Идея за това какво се е случило предлагат археологът Том Сивър и колегите му, чието изследване е финансирано от НАСА.

"Маите сами са виновни за рухването на цивилизацията им. Те често са описвани като хора, които живеят в пълна хармония със заобикалящата ги среда. Подобно на много други култури преди и след тях обаче, маите са обезлесили горите и са унищожили земите си, опитвайки се да оцелеят в трудни условия", казва Сивър.

Учените обясняват, че по времето, когато цивилизацията на маите е започнала да запада, е имало голяма суша. Хората са били принудени да изсичат големи количества дървета, за да освобождават повече място за царевичните насаждения, необходими за изхранването на увеличаващото се население. Маите освен това са изсичали повече дървета за огрев и за строителен материал.

Авторите на настоящето изследване са използвали компютърни модели, за да разберат как обезлесяването е допринесло за влошаването на сушата.

 
 
Още интересни факти за 2012 година
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още