IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Извеждаш компанията си до фалит – получаваш $9 млн. пенсия

Бившият шеф на General Motors ще получи значителна сума при пенсионирането си след месец, макар фирмата да банкрутира

11:08 | 15.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Извеждаш компанията си до фалит – получаваш $9 млн. пенсия

Рик Уагънър, който доскоро беше ръководител на американския автомобилен гигант General Motors, ще се пенсионира официално през август. Тогава той ще получи компенсация от цели 8,6 млн. долара, която включва сбора от основната му заплата за срок от пет години (1,64 млн. долара годишно), плюс надбавка от по 74 030 долара за всяка от петте години.


Това се случва въпреки катастрофалното управление, което доведе автомобилния колос до банкрут и се наложи държавата да поеме управлението.


Уагънър беше шеф на GM от 2000-та година, като за този период компанията натрупа значителни загуби. Управлението на бизнесмена приключи през март, когато правителството на САЩ го освободи от заемания пост.


Интересен факт е, че ако се беше пенсионирал година по-рано, Уагънър щеше да получи компенсация от цели 23 млн. долара, пише ВВС.


Причините за проблемите на GM са рязкото свиване на търсенето на вътрешния пазар в САЩ и глобалната финансова криза.


Продуктовата политика на компанията, която произвеждаше автомобили с голям разход на гориво, също се оказа неподходяща заради рязкото поскъпване на петрола от последните години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още