IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Десет мита за стъпването на Луната

Във времена, когато авантюристите планират космически пътешествия, достъпни за всеки, все още има съмнения за стъпването на човека на Луната

17:02 | 15.07.09 г.
Снимка: НАСА
Снимка: НАСА

С наближаване на юбилея от първото стъпване на Луната интересът към ескпедицията се заражда отново. Списък на десетте най-чести причини, които привържениците на теориите на конспирациите изтъкват, за да докажат, че стъпването на Луната преди 40 години е било фалшифицирано, бе публикуван в Daily Telegraph.


На първо и на второ място са поставени аргументите, че когато астронавтите от "Аполо 11" забиват американското знаме, то се вее, а на Луната няма вятър, както и че на снимките, направени от астронавтите от повърхността на Луната, не се виждат звезди.

 

На трета позиция е липсата на взривен кратер на фотографиите, направени от спускаемия лунен модул.

 
Четвъртият аргумент на любителите на конспирации е, че тежащият 17 тона спускаем модул лежи върху пясъка, без да оставя вдлъбнатини, докато отпечатъците от стъпките на двамата мъже личат в пясъка.

 

Петата причина за съмнение, че стъпването на Луната е реален факт, е следното: въпреки че на Луната няма влага, атмосфера или силна гравитация, стъпките върху финия лунен прах са се съхранили учудващо добре, сякаш са направени в мокър пясък.

 

Шестият факт, който буди съмнения, е отсъствието на видим пламък от ракетата, когато спускаемият модул излита от повърхността на Луната.

  
Седмо, ако се ускори превъртането на кадрите, когато астронавтите се движат по лунната повърхност, те изглеждат така сякаш са снимани на Земята в бавен каданс.

 
Осмата причина, която скептиците изтъкват за недоверието си е, че астронавтите не биха могли да оцелеят по време на полета поради излъчванията от радиация в поясите на Ван Алън (атмосферен слой с магнитни полета, които прихващат частици, пръснати в космоса от космически или соларни ветрове), които астронавтите трябва да преодолеят, преди да стигнат до спътника на Земята.

Деветият аргумент гласи, че камъните, донесени от Луната, са сходни на тези, събирани по време на научни експедиции до Антарктика.

 

 Сразяващият десети аргумент на убедените, че кацането на Луната е мит, е, че всичките шест кацания са се случили по време на управлението на Ричард Никсън. Нито един ръководител на САЩ след Никсън не е заявил, че е качил астронавти на Луната въпреки 40-те години на бърз напредък в технологиите след 20 юли 1969 г.

 

 

Още по темата:

Първият полет до Луната ще може да „се чуе“ в интернет

  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още