IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-изисканият черен чай може да пострада заради стачка

От сорта „дарджилинг" се прави скъп чай с превъзходен вкус

17:02 | 14.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Най-изисканият черен чай може да пострада заради стачка
Събирането на чай от световно известните плантации в Дарджилинг, североизточна Индия, е прекратено заради протести, организирани от местните сепаратисти, е съобщил днес директорът на местния филиал на Индийския чаен съвет, цитиран от РИА Новости.

Сортът „дарджилинг“ се смята за най-изискания черен чай в света. Този сорт е наричан „шампанското на чая“, заради изтънчения мускатен вкус и аромата на цветя. Въпросният сорт черен чай се отглежда на 87 чаени плантации в индийската област Дарджилинг, намиращи се на 1500-2000 м надморска височина, като на ден се добиват 80-100 т чай от най-високо качество.

Сега обаче сепаратистите от областта са обявили всеобща стачка, с искане за отделяне на местното население на Дарджилинг от Западна Бенгалия и създаване на отделен индийски щат. Заради протестите социалният живот в региона практически е замрял, не работят държавните учреждения, предприятията и общественият транспорт.

От днес и работата на чаените плантации практически е преустановена и ако стачката продължи повече от седмица, това може да се отрази негативно на производството на един от най-известните сортове чай в света, коментират от Индийския чаен съвет. Представител на съвета е обяснил, че сега е разгарът на сезона на събирането на чая „дарджилинг“ и ако чаените листа не бъдат събрани навреме, то качеството на чая ще се влоши.

Засега обаче индийските сепаратисти не дават признаци, че ще отменят стачката.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 01.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още