IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Високите мъже печелят повече

Между размера на заплатата и височината на човек има връзка, сочи проучване

11:17 | 14.07.09 г.
Високите мъже печелят повече

Високите мъже са в състояние да печелят повече от своите по-ниски колеги, показват резултатите от проучване, цитирано от The Economic Times. Обяснението е просто – по-високите хора се възприемат като по-умни, интелигентни и можещи.

 

Проучването е направено в Австралия и е установило, че мъжете, които са високи над 183 см, изкарват годишно около 1000 долара повече от по-ниските от тях.

 

Проучването ни сочи, че на мъжете, високи 178 см им трябват само още пет сантиметра, за да изкарат една допълнителна годишна заплата през трудовия си стаж”, казва Андрю Лей, икономист в Австралийския национален университет и автор на проведеното изследване.

 

Ариан Коен, автор на „Книга за високите”, пък казва: „Истината е, че по-високите хора изкарват повече. Всеки 2,5 см във височината на човек му носи годишно по 789 долара.” Според авторката на книгата между заплатата и височината има пряка зависимост. „По-големите печалбари не са нито по-умни, нито по-хубави”, казва Коен.

 

В книгата си авторката се позовава на четири големи проучвания, правени в САЩ и Великобритания от Тимоти Джъдж, професор по мениджмънт в Университета във Флорида.

 

Височината била установена като по-важна от пола в определяне на дохода, допълнителен е фактът, че тя не се променя като константа с промяна на възрастта. Височината, според учения, допринася за по-голямото самочувствие, помага на човек да бъде по-успешен и кара околните да имат повече респект към по-високите.

 

Всяко правило обаче си има изключение. По-ниските хора също могат да си докарват добър доход, а не всеки висок човек влиза в категорията „добра заплата”. Според Коен успехът на високите се дължи основно на способността им да излъчват самочувствие.

 

По-високите хора са свикнали да се държат като лидери и поради факта, че още от малки останалите деца ги възприемат като по-възрастни поради ръста им. На работното място поведението на лидер е истински важно, още повече ако ти идва отвътре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още