IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-богатите (не)американци

Много от класираните богати американци всъщност са имигранти, дошли от различни части на света

13:40 | 10.07.09 г.
Най-богатите (не)американци

В класациите за най-богати хора на света всяка година американците заемат най-много места. Мнозина от тези хора обаче са имигранти, дошли от други части на света, възползвали се пълноценно от възможностите, които им предоставя Америка, развили са се като предприемачи в различни области на технологиите, енергетиката, медиите или недвижимото имущество. Бърз преглед на 400-те най-богати американци, подредени от Forbes, изненадващо показва, че много от тях всъщност са преселници от други страни.

 

Сергей Брин – син на професор, Брин напуска родната Русия през 1979 на шест години. Семейството му се заселва в щата Мериленд. След години Брин среща партньора си Лари Пейдж, посещавайки курс в университета в Станфорд. През 1998 година двамата стартират проекта Google. Благодарение на венчър капиталисти и инвеститори проектът се развива и през 2004 година Google става публична компания. Това нарежда 35-годишния Сергей Брин на 13-то място в класацията на 400-те най-богати американци с нетно притежавано имущество от 15,9 млрд. долара.

 

Джордж Сорос – роден в Будапеща, семейството му преживява окупацията на Унгария от нацистите и се мести в Англия през 1947 година. След завършване на образованието си там Сорос се мести в Ню Йорк и започва работа като брокер. Основава един от първите хедж фондове в САЩ през 1969 година. Успява да се възползва от срива на паунда през 1992 година и според твърденията му спечелва 1 млрд. долара в деня, когато Централната английска банка отменя фиксирания курс. От 1979 година насам е дарил 6 млрд. долара на Института за отворено общество – неправителствена организация, която се бори за демокрация и толерантност. Джордж Сорос се нарежда на 28-мо място с 11 млрд. долара богатство.

 

Пиер Омидиар – основателят на eBay е роден в Париж, в семейството на имигранти от Иран. Семейството се премества в САЩ, когато Омидиар е на шест години. Дипломираният програмист основава eBay през 1995 година, като днес платформата за търговия има 88 млн. потребители. Пиер Омидиар се нарежда на 54-то място в класацията на богатите американци с 6,3 млрд. долара.

 

Джон Клуге – медийният магнат е роден в Германия, премества се в САЩ и завършва икономика в университета в Колумбия. Започва медийния си бизнес през 1959 година, купувайки дял от Metropolitan Broadcasting Corp. за сумата от 4 млн. долара, по-късно преименувана на Metromedia през 1961 година. Инвестира в независими телевизионни канали, разширява бизнеса си с ресторанти, медицинска техника и технологии. Дарява на университета си в Колумбия 400 млн. долара – четвъртото по големина дарение, правено някога в образователната система. Джон Клуге е на 32–ро място в класацията на Forbes с 9 млрд. долара.

 

Джери Янг – роден в Тайпей, Тайланд, имигрирал в САЩ на 10-годишна възраст с майка си и брат си след смъртта на баща им. Семейството се установява в Калифорния, където Янг тръгва на училище, знаейки една единствена дума на английски – обувка (shoe). Среща бъдещия си партньор Дейвид Фило в университета Станфорд, с когото впоследствие основават уеб портала Yahoo. През 1996 година компанията им става публично дружество. След като отказва предложението на Microsoft, които искат да купят Yahoo за 44,6 млрд. долара, срещу Янг се надига вълна от недоволство, която го кара да се откаже от ръководния си пост във фирмата през януари тази година. В класацията за най-богати американци Джери Янг се нарежда на 281-во място с 1,7 млрд. долара собственост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още