IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на бижута в Дубай падат, туристите заобикалят страната

Цените в Града на златото все пак обаче остават високи, така че може да почакате с екскурзията до арабското емирство

15:10 | 09.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на бижута в Дубай падат, туристите заобикалят страната
Търговията с бижута в Дубай буксува, като през юни продажбите са паднали с 30 на сто спрямо миналата година, оплакват се търговци от емирството.

Известен като Града на златото, Дубай е бил посетен от около 8 млн. туристи през миналата година. Повечето от тях са били привлечени от бижутата, търговията с които е освободена от данъци.

С изострянето на кризата обаче туристите заобикалят емирството и избират по-евтини дестинации за почивка, което се отразява негативно на бижутерите и техните доходи.

„През юни продажбите бяха с около 30 на сто под тези от миналата година. Заради горещото време и икономическите условия по магазините има по-малко туристи“, коментира Санджай Джити, собственик на магазин за бижута, съобщава сайтът arabianbusiness.com.

Купувачите биват отблъснати и от високите цени на бижутата. Цените на дребно на 22-каратово злато са с около 20 на сто по-високи в сравнение с миналата година. „Много хора не могат да си позволят тези цени“, коментира друг бижутер.

Кризата дава и друго отражение – приходите на хотелите през май и юни са се сринали с цели 40 на сто спрямо същите два месеца на 2008 година. До момента от официалните власти няма информация за броя на туристите от началото на 2009 година, което не позволява да се правят прогнози.

Очакванията на златарите пък са, че слабите продажби на бижута ще продължат до септември, след което може да се стигне до повишено търсене заради прогнозите, че през есента глобалната икономика ще започне да се възстановява.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 09.07.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още