IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

По-малко месо – по-малка вероятност да се разболеем от рак

Върлите противници на месото страдат по-рядко от различни форми на рак

17:54 | 01.07.09 г.
По-малко месо – по-малка вероятност да се разболеем от рак

Вегетарианците са по-малко застрашени от рак в сравнение с почитателите на месото, но това не важи за всички форми на заболяването, става ясно от проучване, цитирано от BBC.


Учени от Великобритания и Нова Зеландия са изследвали 61 566 британци и са установили, че вегетарианците страдат по-рядко от рак на кръвта, пикочния мехур, стомаха.


Защитният ефект на диетата им обаче не се отнася до рака на дебелото черво, който взима много жертви.

В изследването са били включени хора, които ядат месо, такива, които консумират риба, но не и друг вид месо, както и вегетарианци.

 

Резултатите предполагат, че е възможно средно 33 души на 100 от британското население да се разболеят от рак през живота си. В същото време, за тези, които не консумират месо, рискът е 29 на 100.


Що се отнася до рака на лимфата и кръвта, вегетарианците страдат от тях с 50% по-малко, от множествения миелом - сравнително рядък рак на костния мозък - със 75% по-малко. Ракът на стомаха засяга вегетарианците с 30% по-рядко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още