IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хроника на новините от света на милионерите

Светът на милионерите винаги е привличал с мащаба и размаха на събитията, които се случват там, напоследък обаче леко е позагубил блясъка си

10:43 | 30.06.09 г.
Хроника на новините от света на милионерите

 

Почти половината (46%) от американските милионери не се чувстват богати, независимо че притежават средно по 3,5 млн. долара инвестиционни активи и 306 хил. долара годишен доход в домакинството, показва проучване, цитирано от FT.


Това е над два пъти повече в сравнение с миналата година, когато 19% от респондентите са отговорили, че не се чувстват богати. Проучването е направено от организацията Fidelity Millionaire Outlook, която изследва повече от 1000 човека с инвестиционни активи от поне 1 млн. долара, без да се включват парите в пенсионни фондове и в недвижима собственост. Сумата, която кара хората да се чувстват богати, е средно 7,5 млн. долара.

  

 

 

Лакшми Митал, индийският милионер - индустриалец, който живее в Лондон, загуби близо 17 млрд. паунда (близо 27 млрд. долара) от богатството си през изминалата година, но въпреки това остана най-богатият човек в Обединеното кралство с 10,8 млрд. паунда според списъка на богатите хора на Sunday Times за 2009 г., публикуван през април.

 

Общото богатство на 1000 от най-богатите хора е на стойност 258,27 млрд. паунда. За сравнение, миналата година то е било 413 млрд. паунда – това е най-големият спад от 21 години насам. Броят на милиардерите е паднал от 75 на 43 човека.

 

На второ място е Роман Абрамович, собственикът на футболен клуб Челси, с богатството си от 7 млрд. паунда.

 

Дестинация

Швейцария е най-предпочитаното място за милиардерите заради добрите финансови услуги, които предлага страната. Алпийската държава, известна още като страна данъчен рай въпреки засилените регулации в тази насока, е на челното място заради икономическата и политическа стабилност, добре изградената правна система, стабилната образователна система, доброто географско разположение, културните дадености и добрата инфраструктура. Второ и трето място тя заема по отношение на перспективите за работа, бизнес възможностите, които предлага и финансовите услуги.

 

Лондон заема второ място в класацията заради стриктните мерки на британското правителство по отношение на фискалната политика и мерките срещу мобилните средства. Сингапур е трета в списъка с най-предпочитани дестинации за мобилните милиардери.

 

Колекционерска страст

 

Рядка колекция от повече от 10 000 пощенски марки с лика на Абрахам Линкълн достигна стойност от 2 млн. долара на скорошен аукцион в Ню Йорк. Колекцията е била собственост на Уилям Айнсуърт, пенсиониран директор от KPMG от Росуел, Джорджия, който е събирал марките повече от 30 години. Айнсуърт наследил колекцията от баща си през 1963 година и по-късно започнал да събира своя собствена.

 

Сред по-високо оценените марки са осем малки марки от 90 цента с образа на Линкълн, погрешка отпечатани с лика надолу. Осемте марки са единствени по рода си и са продадени за 86 250 долара. Подобен на този сет мини марки от 90 цента, емитирани през 1869 година с портрет на Линкълн в черно, ограден с червена рамка, са продадени за 149 600 долара.

 

Изкуство


Аукционните къщи Christie’s и Sotheby’s проведоха търг за импресонистично, модерно и съвременно изкуство в Ню Йорк миналия месец. В резултат търгът донесе финансово облекчение поне за една от жертвите на бившия директор на фондовата борса NASDAQ Бърнард Мадоф и му помогна да върне поне част от парите си.


Картината на Пабло Пикасо “Mousquetaire à la pipe” от 1968 година беше продадена за 14,6 млн. долара. Картината, собственост на Джером Фишър, основател на обувната компания Nine West и финансова жертва на Мадоф, преди пет години беше оценена на между 12 и 18 млн. долара. Сега платното е продадено за 7,2 млн. долара.

 

Друга картина на Пикасо - “Femme au chapeau”, собственост на Джулиан Шнабел, актьор и филмов продуцент, беше купена за 7,7 млн. долара. Очакванията за платното бяха да достигне цена от поне 8 млн. долара.

 

На търга на Sotheby’s най-ценните картини на Пикасо и Алберто Джакомети останаха непродадени. Портрет на дъщерята на Пикасо – Мая, държаща лодка в ръце, собственост на Уилям Ахенбаум, директор на Gansevoort Hotel Group и поредна жертва на Мадоф се очакваше да донесе на собственика си между 16 и 24 млн. долара.


Бронзовата скулптура на италианеца Алберто Джакомети от 1951 година - “Le chat”, която дълго време беше в частна колекция от 1960 година насам и последно се появи на аукцион през май 1975, когато беше продадена за 130 000 долара, сега се очакваше да донесе 16 млн. долара, но не намери нов собственик.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още