IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кичур от косата на адмирал Нелсън продаден за 2500 британски лири

Адмирал Нелсън - легендарният победител при Трафалгар, създава славата на английската флота като непобедима сила из целия свят

17:35 | 29.06.09 г.
Кичур от косата на адмирал Нелсън продаден за 2500 британски лири
Кичур от косата на легендарния британски адмирал Нелсън е продаден на търг във Великобритания за сумата от 2500 британски лири (над 4120 долара), съобщи Би Би Си. Предполага се, че кичурът, който е поставен в малка брошка, е бил отрязан от косата на адмирал Нелсън през 1805 година, след като загива в битката при Трафалгар. В нея кралският военноморски флот на Великобритания се сражава с обединената френско-испанска флота. Битката при Трафалгар завършва с победа на британците и с утвърждаването им като първа морска сила.
 
Търгът се е състоял в гр. Бриг, графство Линкълншир. Лотът е бил купен от частно лице,  пожелало анонимност. Предишният собственик е била жена, чиято фамилия е имала родствени връзки с адмирала.
 
Хорацио Нелсън е известен военачалник, останал в историята с битката при Трафалгар, където извежда армията си до победа, но губи живота си. Историята обвързва името му не само с военна слава и силен дух, с който е вдъхновявал хората си, с неоспорими тактически умения и стратегически ходове, но и с любовната му история с Ема Хамилтън. Двамата се запознават в Неапол след победата на адмирал Нелсън над Наполеон при Нил. И той, и тя имат брачни половинки, но това не пречи да се влюбят и останат верни един на друг до края на дните си.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още