IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британското кралско семейство взима по 69 пенса годишно от поданиците си

Разходите на кралското семейство за обновяване на имотите нарастват, а правителството не отпуска допълнително средства за реновиране на сградите

17:15 | 29.06.09 г.
Британското кралско семейство взима по 69 пенса годишно от поданиците си
Голяма част от проектите за реставрация или освежаване на сградите на британското кралско семейство са били замразени поради затягане на бюджета от страна на правителството, показват официално публикуваните днес сметки на благородническата фамилия. Сумата, с която тя разполага за ремонтни дейности, е 15 млн. паунда годишно.
 
Отчетите също показали, че разходите на монархията са нараснали с 1,5 млн. паунда през последната година до 41,5 млн. паунда, което е годишният еквивалент на 69 пенса на човек от Великобритания, в сравнение с 66 пенса през изминалата година.
 
Кралицата, която подаде искане за допълнителни 5 млн. паунда за ремонт и поддръжка на имотите си, обясни, че ще трябват 4,5 млн. паунда за освежаване на официалните салони в Бъкингамския дворец, които не са реновирани от коронацията й, както и залите в двореца Уиндзор.
 
Все още не се знае откъде ще се вземат пари за мавзолеите на кралица Виктория и принц Алберт, които не са реновирани от 14 години и чието обновяване ще струва 3 млн. паунда. Мавзолеят Фрогмор, близо до двореца Уиндзор, е в списъка на застрашените сгради – историческо  наследство на Англия, след като част от покрива му се срути.
 
Кралицата е отказала да отвори Бъкингамския дворец за по-чести посещения, което би привлякло повече приходи, пише „Дейли Телеграф”. Съветниците на Елизабет са сметнали, че наемането на допълнителен персонал, който да се грижи за посетителите, ще направи начинанието безсмислено и няма да донесе нужните приходи.
 
”Парите, събрани от данъци и такси, предоставени на Нейно Величество в ролята й на глава на държавата, са по 69 пенса на човек от страната. Това е годишната вноска, не дневна, не седмична или месечна, и е по-ниска отколкото беше дори през 2001 година”, коментира днес Сър Алан Рейд, ковчежник на кралското семейство.
 
„Миналата година отчетохме, че без нарастване на финансирането през следващите 10 години недовършените дейности по резиденциите и културните паметници ще бъдат в размер на 32 млн. паунда до 2018 година. С отпускането на 4,5 млн. паунда за Бъкингам и Уиндзор, ако през следващата година не се отпуснат допълнителни средства за реновиране е изчислено, че сумата на недовършените пректи ще нарасне на 40 млн. паунда до 2019 година”.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още