IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как храната обсебва съзнанието ни

Съвременната хранителна индустрия произвежда храни, които стимулират желаниеето ни да ядем все повече

15:47 | 24.06.09 г.
Как храната обсебва съзнанието ни

Случвало ли ви се е да имате нещо вкусно пред себе си, да не сте гладни, но да не можете да откъснете погледа или мисълта си от храната? Да се храните и макар вече заситени, да не спирате, докато не изядете всичко сервирано ви в чинията или сложено на масата?


Причините

 

След като затлъстяването вече не е проблем само на най-пълната раса в света – американците, а се превръща в болест на новото хилядолетие, учените се замислят все по-често по въпроса какво причинява наднорменото тегло у хората. Отговорите са различни – стрес, обездвижване, липса на време, пари и условия за здравословно хранене, нискокачествена храна, лоши хранителни навици.

Не е изключен и насажданият често на децата в България навик да не се става от масата, докато не бъде изядено всичко.


С възрастта обаче порциите стават все по-големи, метаболизмът се забавя и препоръката „яж, за да си силен” не е много точна. Освен всички тези причини за наднормено тегло не бива да се изпуска и ролята на основната част от съвременната ни хранителна верига – индустрията, която произвежда храните.


А тяхната роля е съществена не само поради това, че конкуренцията между фирмите нараства и се появяват все повече и по-иновативни продукти, но и поради факта, че със ставките и дозирането им в храните може да си влияе на глада и чувството за ситост у консумиращите.


Индустрията е виновна

 

Веригите за бързо хранене навлязоха силно в ежедневието ни. Редица проучвания показват как храните, продавани в такъв тип ресторанти, влияят както на здравословното състояние, така и на настроението и тонуса на човек. Мнозина от консуматорите на този тип „джънк фууд” обаче споделят зависимост от този тип храна. Подобно е положението и с по-високо калоричните храни – шоколад, биксвити, бонбони, вафли и други.

 

Д-р Дейвид Кеслър, преподавател и учен в областта на диетологията, известен с разработките си за цигарената промишленост, дълго време се опитва да докаже, че производителите на цигари добавят съставки в никотина, с които да направят пушачите още по-пристрастени и зависими от тютюна. Подобна зависимост ученият открива и в направата на храните. Комбинирането на мазнини, захари и сол може да влияе на мозъка по начин, който да стимулира желанието да ядем още и още, независимо че стомахът е пълен.


Как действат производителите?

 

Хранителната индустрия влияе на консумацията и с големите разфасовки и порции, които се предлагат почти навсякъде. Преглед назад във времето показва, че докато преди 20 години във веригите за бързо хранене порциите са съществували едва в два размера, сега се предлагат все по-големи опаковки за повече храна, всякакъв вид менюта и добавки, които създават усещане за изобилие на ниска цена и карат хората да купуват, съответно да ядат повече.

 

Днешните храни са много повече от комбинация от съставки. Те са сложни продукти, съставени от много слоеве, които стимулират нашите вкусове. Хранителната индустрия се стреми не да задоволява нашите хранителни потребности, а да прави продуктите си неустоими.


В резултат свръхтеглото се оказва проблем не на диетологията, то не трябва да се лекува, а да се възпита у хигиена на хранене, промяна на навици и умение за разчитане и познаване на храните.

Като пример за това как е необходимо да променим начина си на мислене докторът посочва цигарите – дълго време американските тютюневи производители насаждаха максимата, че цигарите са не само безопасни за здравето, но дори полезни. След като става ясно, че това далече не е така, потребителят започва да мисли за пушенето като за вреден навик, като дори и да продължава да го практикува, е със съзнанието, че застрашава здравето си. Така и с прекомерното хранене –  дори човек да не успява винаги да устоява на апетитните храни, мисълта, че някои от тях са по-скоро вредни, може да ограничи приемането им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още